Juncker nalieha na lídrov EÚ, v komisii chce viac žien

Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzýva lídrov členských krajín EÚ na prehodnotenie svojich nominácií a navrhnutie žien do novotvoriacej sa komisie.

27.08.2014 17:07
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean-Claude Juncker.
debata (3)

Nový šéf výkonného orgánu únie v utorok zverejnenom rozhovore pre rakúsky denník Der Kurier uviedol, že krajiny v drvivej väčšine predbežne nominovali mužov, výnimku tvoria iba Taliansko či Švédsko. Luxemburský expremiér sa však domnieva, že komisia vo výrazne mužskom zložení nebude „dôveryhodná ani legitímna“.

A preto podľa svojich slov opakovane nalieha na niektorých lídrov krajín a vlády, aby svoje výbery prehodnotili a „poslali ženskú nomináciu“. Dlhoročný líder Luxemburska upozornil, že v prípade trvania na súčasných návrhoch, budú mať ženy „veľmi dobré šance“, aby v jeho komisii dostali na starosť dôležité rezorty či priamo post podpredsedu.

Lídri EÚ budú o novej podobe EK hovoriť na sobotňajšom summite v Bruseli. Očakáva sa schválenie jednotlivých členov výkonného orgánu, ktorý v súčasnej podobe končí k 31. októbru. Kľúčovým cieľom summitu bude nájsť nástupcu Hermana Von Rompuya, stáleho predsedu Európskej rady, a vybrať nového šéfa európskej diplomacie. Na prestížnom poste totiž po piatich rokoch končí britská diplomatka Catherine Ashtonová.

EK pozostáva z 28 členov a každá krajina tak dostane jedno portfólio. Zloženie novej komisie musí následne odobriť Európsky parlament i Juncker, ktorý na vrcholnom poste únie po desiatich rokoch nahradí Josého Manuela Barrosa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Jean-Claude Juncker