Ruskí vojaci prenikli na juhovýchod Ukrajiny, tvrdí Kyjev

Ukrajinskí predstavitelia v stredu opäť obvinili Rusko, že nasadzuje svojich vojakov na východe Ukrajiny, kde sa vládne jednotky už od apríla snažia potlačiť proruské povstanie.

27.08.2014 20:20 , aktualizované: 21:48
Ukrajina, armáda Foto: ,
Príbuzní sa rozlúčili s dobrovoľníkmi, ktorých vyslali do východnej časti Ukrajiny, aby sa pripojili k radom práporu jednotky boja proti proruským separatistom.
debata (291)

Pri Novoazovsku na juhu Doneckej oblasti vraj ruskí vojaci obsadili niekoľko dedín a taktiež tu údajne transportér ruských výsadkárov narazil na mínu.

Moskva tradične všetky obvinenia z účasti na bojoch na Ukrajine odmieta, ale v utorok musela pripustiť, že Ukrajinci zadržali desať ruských výsadkárov. Vraj na hliadke zablúdili. Medzitým ruskí vojaci v spolupráci s povstalcami obsadili podľa Kyjeva niekoľko obcí v okolí Novoazovska a do mesta Amvrosijivka zašlo päť ruských obrnených transportérov a kamión s vojakmi.

„Ak aj táto taktická skupina zablúdila a náhodou vstúpila na ukrajinské územie, ako výsadkári z 98. divízie, dovoľujeme si pripomenúť, že na návrat do Ruska stačí, aby odišli priamo na východ,“ vyhlásil pred novinármi hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko.

Ukrajinci podľa neho zorganizovali hliadkové stanovištia, aby prehradili pravdepodobné presuny nepriateľov k Mariupoľu, významnému prístavu pri Azovskom mori. Miestna posádka bola posilnená a vojaci na okraji takmer polmiliónového mesta vybudovali zákopy.

Medzitým novoazovský starosta Oleh Sydorenko v telefonickom rozhovore s AP povedal, že do mesta vstúpili separatisti a že osobne videl desiatky tankov a obrnených vozidiel. Či rebeli v pohraničnom meste naďalej sú, nie je možné podľa AP overiť, pretože západné prístupové trasy zablokovala armáda.

Ukrajinci sa obávajú, že stratia kontrolu nad Azovským morom

Možný vznik nového frontu na juhu Doneckej oblasti vyvoláva v Kyjeve obavy, že separatisti chcú ovládnuť pobrežný pás od ruských hraníc až po Ruskom anektovaný Krym. Ak by sa tak stalo, získali by vzbúrenci a Rusko kontrolu nad celým Azovským morom a jeho nerastným bohatstvom.

Ukrajinskí vojaci neďaleko Mariupoľa. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukraine, armáda, vojaci Ukrajinskí vojaci neďaleko Mariupoľa.

Podľa Lysenka naďalej pokračovalo ostreľovanie pozícií ukrajinských pohraničníkov a vojakov z Ruska, paľbu riadili bezpilotné lietadlá. Ešte v utorok tri ruské vrtuľníky z Krymu narušili ukrajinský priestor, ale potom sa vrátili späť. Ruskí vojaci sa vraj tiež sústreďujú na severe okupovaného Krymu a varujú obyvateľstvo pred prípadnými bojovými operáciami.

Kyjev na začiatku týždňa obviňoval Rusko, že sa vraj snaží otvoriť nový bojový front na juhu Doneckej oblasti, keď sa kolóna obrnencov snažila dostať cez Novoazovsk k Mariupoľu. Agentúra Reuters počas dňa citovala dvoch očitých svedkov, ktorí videli niekoľko desiatok neidentifikova­teľných ozbrojencov hovoriacich s ruským prízvukom.

„Nové kolóny ruských tankov a obrnencov križujúce Ukrajinu naznačujú, že sa odohráva Rusmi riadený protiútok,“ napísal americký veľvyslanec Geoffrey Pyatt na Twitteri. O tom, že na Ukrajine operujú ruské jednotky, hovoril v parlamente aj poľský premiér Donald Tusk.

„Nikto nemôže brať vážne informácie o separatistoch na Ukrajine. Informácie z posledných hodín svedčia o tom, že na východe Ukrajiny opäť operujú ruské jednotky,“ povedal s tým, že správy od NATO a poľskej rozviedky sa v tomto zhodujú.

Pri Novoazovsku vraj narazil na mínu položenú ukrajinskými vojakmi transportér BRR-80 s emblémom ruských výsadkárov. „Transportér bol zneškodnený, posádka utiekla,“ ohlásil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa agentúry Unian. Ukrajinci vraj transportér odtiahli na opravu, a tak „za týždeň už bude drviť nepriateľov Ukrajiny“.

Nemecká kancelária Angela Merkelová, ktorá počas dňa telefonicky rokovala s prezidentmi Ruska a Ukrajiny Vladimirom Putinom a Petrom Porošenkom, podľa svojho hovorcu Steffena Seiberta vyzvala Moskvu, aby zabezpečila svoje hranice s Ukrajinou, a znemožnila tak presuny bojovníkov a vojenského vybavenia. Kancelárka tiež žiada vysvetlenie správ o údajnej prítomnosti ruských vojakov na ukrajinskom území.

Druhý konvoj môže odísť už vo štvrtok

Rusko možno pošle vo štvrtok druhý konvoj s humanitárnou pomocou na východ Ukrajiny. V stredu to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Vyslanie konvoja už v pondelok avizoval minister zahraničných vecí Sergej Lavrov napriek tomu, že Kyjev a Západ kritizovali Moskvu za to, že prvý konvoj vyslala bez oficiálneho povolenia Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa vyjadril, že úmysel vyslať druhú kolónu vozidiel s humanitárnou pomocou vyvoláva v Kyjeve znepokojenie. Dôvodom sú obavy, že by mohol slúžiť na doručenie vojenských zásob proruským separatistom bojujúcim proti vládnym silám. „Stane sa to čoskoro. Ruská strana je pripravená (vyslať konvoj) už zajtra,“ povedal vo štvrtok Peskov.

291 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Novoazovsk