Prímerie v pásme Gazy naďalej trvá

Prímerie v pásme Gazy, ktoré začalo platiť v utorok o 19.00 miestneho času (18.00 SELČ), sa dodržiava. Oznámil to izraelský armádny hovorca Peter Lerner.

27.08.2014 20:48
Hamas Foto: ,
Militanti Hamasu oslavujú údajné víťazstvo nad Izraelom.
debata

Pokoj zbraní bol dohodnutý na neurčitý čas a má umožniť dostať do pásma Gazy humanitárnu pomoc a materiál potrebný na obnovu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu večer vyhlásil, že izraelská operácia Hamas významne oslabila. Na verejnosti sa po dlhej dobe objavil aj vodca Hamasu Ismail Haníja, ktorý prímerie interpretuje ako úspech svojho hnutia.

Armáda podľa Lernera nezaznamenala žiadne porušenie prímeria zo strany Palestínčanov, vojaci ale zostávajú stále „pripravení na prípadný vývoj a budú Izrael naďalej chrániť“.

Päťdesiat dní trvajúci konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas si vyžiadal vyše 2 000 obetí na palestínskej strane. Na izraelskej strane zahynulo 64 vojakov a šesť civilistov. Posledné dve obete, dvaja Izraelčania z kibucu Nirim, zahynuli krátko pred začiatkom prímeria.

Netanjahu vo večernom prejave povedal, že Hamas utrpel vojenskú i politickú porážku. Izrael zničil mnoho jeho rakiet, zabil jeho bojovníkov vrátane niekoľkých veliteľov. Netanjahu vyzdvihoval to, že Izrael podľa neho v rozhovoroch o prímerí neustúpil žiadnemu z požiadaviek Hamasu.

„Chceli letiská, nedostali ich, chceli prepustenie ľudí z väzenia, nedostali nič zo svojich podmienok, máme prímerie bez podmienok. Hamas je politicky izolovaný, zatiaľ čo my máme medzinárodnú podporu. Veže teroristov spadli, zaplatili veľkú cenu,“ povedal premiér.

Ocenil nielen prácu armády, ale aj civilistov a vyzdvihol jednotu, ktorá počas bojov medzi Izraelčanmi vládla. Upozornil na to, že ľudia chodili za ranenými vojakmi do nemocníc. „Želám si, aby táto jednota pokračovala, aj keď sa nebude bojovať, to je naša hlavná sila,“ dodal Netanjahu.

Hamas oslavoval víťazstvo, podporil ho aj Irán

Haníja naopak označil boje za víťazstvo Hamasu. Podľa neho nešlo iba o pásmo Gazy, ale cieľom bolo tiež „oslobodenie Jeruzalema a (tamojšej mešity) Al-Aksá“. Vyhlásil, že Hamas sa na bitku za oslobodenie Palestíny pripravoval niekoľko rokov, a vyzdvihol vytrvalosť občanov pásma.

Tento výklad bojov podporil aj veľký spojenec Hamasu Irán. „Hrdinský palestínsky ľud začal novú éru týmto víťazstvom odporu, ktorý zrazil sionistický režim na kolená,“ usudzuje iránske ministerstvo zahraničia.

Netanjahu sa stal terčom rozsiahlej kritiky v izraelských médiách za to, ako bola operácia v Gaze vedená, a že neskončila jasným víťazstvom židovského štátu. „Po päťdesiatich dňoch vojny, počas ktorej teroristická organizácia zabila desiatky vojakov a civilistov, ochromila denný život a uvrhla krajinu do ekonomickej krízy, by sme očakávali oveľa viac, než len vyhlásenie prímeria,“ napísal analytik Šimon Šiffer v najpredávanejším denníku Jediot Achronot.

„Očakávali by sme, že premiér pôjde do prezidentskej rezidencie a oznámi prezidentovi svoj ​​úmysel rezignovať,“ dodal.

Pokoj zbraní nie je časovo obmedzený, Izrael sa zaviazal, že pustí do pásma humanitárnu pomoc a stavebný materiál a že do mesiaca budú obe strany pokračovať v rokovaniach o ďalších sporných bodoch.

Izrael bude žiadať demilitarizáciu pásma a záruky, že sa Hamas nebude znovu vyzbrojovať, protistrana následne chce otvorenie hraničných priechodov, prepustenie určitých väzňov, transfer peňazí na výplaty členov správy pásma a otvorenie prístavu a letiska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy