V Líbyi hrozí občianska vojna

Líbya varovala Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), že v krajine hrozí riadna občianska vojna v prípade, ak nebudú milície bojujúce proti sebe odzbrojené.

27.08.2014 21:56
debata (59)

Rade to povedal líbyjský vyslanec pri OSN Ibrahím Dabbáší. BR OSN rokovala v stredu o napätej situácii v Líbyi. Rada schválila rezolúciu, ktorá ešte sprísňuje zbrojné embargo a rozširuje sankcie proti skupinám a jednotlivcom ohrozujúcim stabilitu krajiny. BR OSN tiež rozhodla, že situácia v Líbyi je príliš nestabilná na vyslanie mierotvornej misie, o čo žiada tamojšia vláda.

V Líbyi v pondelok zasadol starý parlament a zvolil islamistami podporovaného Umara al-Hásího za premiéra napriek tomu, že jeho funkčné obdobie sa skončilo júnovými voľbami. Starý, väčšinovo islamistický parlament však odmietol uznať legitimitu svojho nástupcu, Snemovne reprezentantov, v ktorej dominujú liberáli a federalisti.

Politickú krízu zhoršujú boje pri Tripolise, ktoré sa začali v júli, keď islamistické milície zo západného mesta Misráta zaútočili na letisko kontrolované konkurenčnými milíciami z mesta Zintán. Tento víkend sa im letisko podarilo dobyť.

Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya