Hanbím sa, že Putin je môj prezident, hovorí zadržaný aktivista

Moskovská polícia vo štvrtok ráno pred Kremľom zadržala občianskeho aktivistu, ktorý protestoval proti nasadeniu ruských vojakov na juhovýchode Ukrajiny.

28.08.2014 12:37
debata (122)

„Hanbím sa, že Putin je môj prezident,“ uviedol podľa serveru newsru.com Dmitrij Monachov ešte pred svojím protestom.

Monachov svoju protivojnovú akciu vopred ohlásil na Twitteri. Podľa novinárov vraj trvalo nezvyčajne dlho, možno sedem minút, než polícia zasiahla. Demonštranta spútali, boli pri tom štyria policajti, akcii sa prizerali desiatky ľudí.

„Nejaký chlapec žiadal policajtov, aby si nepočínali násilne. Ktosi naopak tvrdil, že za Stalina by (demonštranta) zastrelili priamo na mieste,“ poznamenal jeden z prizerajúcich sa novinárov. Aktivista vraj prišiel bez transparentu, ani nerozdával nejaké letáky.

„Náš prezident je vinný, že rozpútal vojnu. Mŕtvoly parašutistov nepadajú z vesmíru. Otvoríme trestné stíhanie a poženieme nášho prezidenta pred súd,“ povedal vraj aktivista, keď ho zatýkali.

Zrejme mu hrozí 15 dní väzenia za neuposlúchnutie príkazov polície, odhadol server a dodal, že Monachov je aktivistom opozičného hnutia Solidarita. Vlani v júli bol medzi niekoľkými stovkami zatknutými stúpencami opozičného predáka Alexeja Navalného.

Aktivistov protest na moskovskom Manéžnom námestí nasledoval pár dní potom, čo Kyjev ohlásil zadržanie desiatky ruských výsadkárov na ukrajinskom území. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina vraj hliadka zablúdila. Ruské médiá uviedli, že nedávno sa konala séria pohrebov ruských vojakov padlých na Ukrajine. Podľa hovorcu Kremľa úrady túto informáciu preverujú.

Moskva doteraz kategoricky odmietala obvinenia Kyjeva a Západu, že na Ukrajine pôsobia ruskí vojaci.

Demonštranti v Kyjeve žiadajú posily pre dobrovoľníkov

V Kyjeve pred ministerstvom obrany vo štvrtok demonštrovalo niekoľko stoviek ľudí, napospol príbuzných ukrajinských vojakov, bojujúcich na východe krajiny. Podľa agentúry ITAR-TASS sa dožadovali odstúpenia prezidenta Petra Porošenka. Žiadali aj odoslanie ťažkých zbraní do Ilovajska, kde obkľúčení ukrajinskí dobrovoľníci čelia nepriateľskej presile. Podľa denníka Ukrajinská pravda sa Porošenko už stretol s predstaviteľmi demonštrantov a sľúbil vyslať do Ilovajska posily.

{* sablona=„info­box_v_clanku“ *} Kríza na Ukrajine. Čítajte všetky články.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #Kremeľ #Vladimir Putin