Porošenko hovorí o ruskom vpáde a žiada zvolať summit EÚ

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil, že kvôli "vpádu ruských vojsk na Ukrajinu" zrušil návštevu Turecka.

28.08.2014 13:11
Putin, Porošenko Foto: ,
Prezidenti Ukrajiny a Ruska Petro Porošenko (vpravo) a Vladimir Putin si tento týždeň v Minsku podali ruky na úvod summitu o ukrajinskej kríze.
debata (62)

Zároveň zvolal mimoriadne zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany, ktorá má reagovať na zhoršenie vojenskej situácie na juhu východoukrajinskej Doneckej oblasti. Porošenko tiež vyzval na usporiadanie mimoriadneho summitu Európskej únie.

„Rozhodol som sa zrušiť pracovnú návštevu Turecka v súvislosti s prudkým zhoršením situácie v Doneckej oblasti, najmä v Amvrolsiivke a Starobeševe, pretože došlo k vpádu ruských vojsk na Ukrajinu,“ uviedol Porošenko podľa agentúry Unian. „Prezidentovo miesto je dnes v Kyjeve,“ zdôraznil šéf štátu. Ohlásil tiež, že na štvrtok zvoláva bezpečnostnú radu, aby rozhodla o ďalšom postupe. Rovnako ako už avizoval premiér Arsenij Jaceňuk, aj Porošenko ohlásil, že Ukrajina žiada o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. „Svet musí zhodnotiť prudké vyhroteniu situácie na Ukrajine,“ povedal a dodal, že Kyjev tiež požiada európskych partnerov, aby zvolali mimoriadny summit Európskej únie.

Porošenko sa mal v Turecku zúčastniť inaugurácie nového prezidenta. Mal pri tejto príležitosti absolvovať sedem dohodnutých schôdzok so zahraničnými partnermi.

Moskva tradične popiera, že by sa ruskí vojaci zúčastnili bojov na východe Ukrajiny, kde sa ukrajinské vládne jednotky od apríla snažia potlačiť proruské povstanie. Kyjev ale nedávno predviedol desiatku zajatých ruských výsadkárov a o prítomnosti jednotiek regulárnej ruskej armády na východe Ukrajiny hovoria aj NATO, USA či Poľsko. Jeden z povstaleckých predákov Alexander Zacharčenko vo štvrtok v ruskej televízii tvrdil, že ruskí vojaci a dôstojníci bojujú po boku rebelov počas svojej dovolenky. Ruských dobrovoľníkov sú vraj tri až štyri tisícky.

Západ má podľa Jaceňuka zaraziť ruskú agresiu novými sankciami

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk žiada Západ, aby kvôli ruskej vojenskej prítomnosti na východe Ukrajiny zvolal Bezpečnostnú radu OSN a zmrazil ruské účty, kým Rusko nestiahne svoje vojská. Uviedli to vo štvrtok ukrajinské médiá.

„Považujem za potrebné, aby naši západní partneri zvolali mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Rusko výrazne zvýšilo vojenskú prítomnosť na Ukrajine,“ povedal premiér podľa denníka Ukrajinská pravda. Tiež apeloval na Západ, aby Rusku „zmrazil aktíva a financie až do chvíle, keď Rusko stiahne svoje ozbrojené sily a techniku ​​z ukrajinského územia“.

Doterajšie západné sankcie proti Rusku podľa Jaceňuka nemali žiaduci účinok. Ukrajinský premiér sa preto domnieva, že „ruskú agresiu“ môže zastaviť len zmrazenie všetkého ruského majetku a bankových transakcií „v členských krajinách Európskej únie, USA a v krajinách G7“.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko