Sýrski povstalci zajali na hranici s Izraelom príslušníkov OSN

Sýrski povstalci zajali v nárazníkovom pásme na hranici s Izraelom 43 príslušníkov medzinárodnej pozorovacej misie OSN, ktorí pochádzajú z Fidži.

28.08.2014 19:46
debata (5)

Ďalších 81 pozorovateľov z Filipín v ich úseku rebeli zablokovali a nemajú možnosť miesto opustiť. Podľa zahraničných médií o tom informovala OSN. Povstalci označení bez bližšieho spresnenia za „ozbrojenú skupinu“ vtrhli do nárazníkovej zóny na Golanských výšinách, ktorá oddeľuje izraelskú armádu okupačnú časť územia od zvyšku Sýrie. Pásmo stráži 1 223 členov medzinárodnej pozorovacej misie UNDOF vybavených len ľahkými zbraňami na sebaobranu.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric podľa agentúry AFP uviedol, že členovia misie padli pred niekoľkými hodinami do zajatia v blízkosti hraničného prechodu Kunajtra po ostrých bojoch medzi sýrskou armádou a povstalcami. Zhruba osemdesiatku ďalších príslušníkov medzinárodných síl povstalci zablokovali a bránia im v presune.

Podľa skorších správ obsadili už v stredu prechod Kunajtra, ktorý je jediným na línii prímeria, bojovníci z frontu An-Nusrat.

Ide už o tretí prípad, keď sa členovia síl OSN stali rukojemníkmi sýrskej ozbrojenej opozície v tejto oblasti. Pri predchádzajúcich incidentoch v marci a máji minulého roka boli príslušníci mierových jednotiek po niekoľkých dňoch prepustení.

Izrael obsadil sýrsky Golan vo vojne v roku 1967 a neskôr sa z tejto časti stiahol. Misia v nárazníkovom pásme pôsobí od roku 1974, v súčasnosti sú v nej zastúpení vojaci aj z Írska, Holandska, Indie a Nepálu.

Filipíny minulý týždeň oznámili, že plánujú svojich 331 vojakov stiahnuť na konci októbra, keď im skončí misia. Vlani v júni kvôli väčšiemu ohrozeniu stiahlo z Golanských výšin svojich 377 pozorovateľov Rakúsko. V tom istom roku pristúpilo k tomuto kroku aj Chorvátsko.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Golandské výšiny #OSN #Fidži