Island zvýšil varovanie pred erupciou sopky na najvyšší stupeň

Islandské úrady zvýšili varovanie pre letecké spoločnosti pred erupciou sopky Bárdarbunga z predposledného (oranžového) stupňa na najvyšší (červený) stupeň.

29.08.2014 12:15
debata

Urobili tak potom, čo z vulkánu začalo unikať menšie množstvo lávy, uviedol portál islandskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti RUV. Všetky letiská v tejto ostrovnej krajine podľa AFP naďalej fungujú, nad miestom erupcií je ale zhruba do výšky 5,5 kilometra uzavretý vzdušný priestor.

Terajšie erupcie sú zatiaľ malé. Odborníci hlásia asi kilometrovú puklinu v lávovom poli Holuhraun. Z praskliny na niekoľkých miestach vyteká láva, explozívna aktivita je ale malá a sopečný prach ihneď v mieste erupcií dopadá na zem. Islandský meteorologický úrad ohlásil prvé výrony lávy asi o 02:00 SELČ. Puklina je podľa všetkého v blízkosti reťazca starých kráterov.

Prípadná erupcia by nemala mať na leteckú dopravu v Európe také fatálne následky, ako výbuch sopky Eyjafjallajökull pred štyrmi rokmi, ktorý paralyzoval leteckú dopravu nad polovicou kontinentu. Vzdušný priestor sa vtedy uzatváral bez ohľadu na koncentráciu popola v ovzduší, zatiaľ čo dnes by sa mali zatvárať oblasti len s vysokým obsahom popola, ktoré lietanie znemožňuje. V druhej oblasti s nižšou koncentráciou by leteckú prevádzku čakala obmedzenia a v poslednej s najnižšou koncentráciou by sa lietalo bez obmedzenia.

Islandský úrad civilnej ochrany už vo štvrtok oznámil, že z nepokojnej islandskej sopky Bárdarbunga, u ktorej je týždeň zvýšená seizmická aktivita, možno uniká láva. Vedci sa s ohľadom na nález rozsiahlych priehlbín na ľadovci pokrývajúcom vulkán domnievajú, že pod ľadom dochádza k erupciám, následkom čoho roztopilo odhadom 30 až 40 miliónov kubických metrov ľadu.

Aktivita sopiek na Islande je pozorne sledovaná. Pri erupcii vulkánu Eyjafjallajökull v roku 2010 totiž sopečný prach narušil leteckú dopravu v Európe. Či by sa tak stalo aj pri výbuchu Bárdarbungy, nie je zatiaľ možné predpovedať. Podľa seizmológov to bude závisieť od toho, do akej výšky sa popolčekový mrak dostane a aká bude jemnosť prachu. Bárdarbunga s nadmorskou výškou 2009 metrov je druhým najvyšším vrcholom Islandu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Bárdarbunga