Poľsko nepustilo lietadlo so Šojguom do vzdušného priestoru

Lietadlo s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom sa v piatok muselo vrátiť do Bratislavy, Poľsko a Ukrajina ho nechceli vpustiť do svojho vzdušného priestoru.

29.08.2014 17:45 , aktualizované: 18:44
výročie SNP Foto: ,
Minister obrany Ruska Sergej Šojgu.
debata (331)

Podľa agentúry RIA Novosti sa stroj Tu-154 pri prvom pokuse o prelet poľského územia musel vrátil do Bratislavy a ruská delegácia čakala na jeho palube na ďalší vývoj. Informáciu potvrdilo slovenské ministerstvo obrany, podľa ktorého bol ministrovi ponúknutý prevoz na ruskú ambasádu v Bratislave. Poľsko však nakoniec povolenie preletu vydalo a lietadlo s ruským ministrom nakoniec z Bratislavy odletelo.

Ministerstvo vnútra podľa agentúry Reuters neskôr uviedlo, že lietadlo s ruským ministrom na palube už dopĺňa palivo a chystá sa k odletu.

Dôvod incidentu nie je jasný, poľská strana hovorí o administratívnych nedostatkoch. Agentúra PAP informovala, že podľa poľských úradov Moskva vopred neohlásila vojenský let, ktorým let s ministrom na palube údajne bol. Ako taký ho treba nahlásiť minimálne 72 hodín vopred, čo sa vraj nestalo.

Poľský úrad pre letectvo pritom podľa Reuters informoval, že povolenie odmietol vydať, pretože ruské lietadlo z neznámych dôvodov zmenilo svoj ​​status z civilného na vojenský.

Poľsko patrí medzi najostrejších kritikov Ruska kvôli jeho úlohe v konflikte na východnej Ukrajine. Na oslavách 70. výročia začatia Slovenského národného povstania kvôli prítomnosti Šojgua chýbal najvyšší poľský predstaviteľ Bronislaw Komorowski.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Poľsko #Rusko #Sergej Šojgu #70. výročie SNP