V Rusku je vraj 820-tisíc Ukrajincov, len časť žiada o azyl

O postavenie utečenca alebo dočasný azyl požiadalo v Rusku už viac ako 130-tisíc Ukrajincov. Oznámila to v sobotu agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ruské úrady.

30.08.2014 08:46
debata (16)

Podľa nich sa v Rusku zdržiava celkom asi 820-tisíc občanov susednej krajiny, sužovanej od apríla ozbrojeným konfliktom na prevažne ruskojazyčnom východe krajiny. Podľa tohtoročného odhadu mala Ukrajina zhruba 45 miliónov obyvateľov.

„Celkom na ruské územie od 1. apríla prišlo a zostalo okolo 820-tisíc Ukrajincov. Od začiatku konfliktu sa na prisťahovalecké úrady obrátilo okolo 130-tisíc ukrajinských občanov so žiadosťou o poskytnutie dočasného azylu alebo o priznanie postavenia utecencov,“ uviedla Federálna migračná služba.

Ďalších skoro 80-tisíc Ukrajincov požiadalo v Rusku o dočasný pobyt, viac ako 33-tisíc chce dostať ruské občianstvo a viac ako 22-tisíc požiadalo o stály pobyt. Zhruba 12-tisíc ukrajinských občanov požiadalo o zaradenie do programu presídľovania ruských krajanov do pôvodnej vlasti.

Značná časť Ukrajincov v Rusku sa na úrady podľa tlače neobracia kvôli príliš zložitej byrokracii. Ľudia z Ukrajiny utekajú kvôli bojom medzi armádou a proruskými povstalcami na východe krajiny. Ďalšie desiatky tisíc ľudí opustili svoje domovy a uchýlili sa pred bojmi do iných oblastí Ukrajiny.

Konflikt si podľa OSN vyžiadal už skoro 2 600 obetí na životoch. „Aktuálny počet zabitých je 2 593 a blíži sa k trom tisícom, ak započítame 298 obetí z letu MH 17,“ uviedol v piatok zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič v narážke na malajzijský boeing, ktorý 17. júla na východne Ukrajiny zostrelili. Kyjev, Moskva a proruskí rebeli sa vzájomne obviňujú zo zostrelenia lietadla, ktorého pád nikto z 298 ľudí na palube neprežil.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Rusko #utečenci #Ukrajina