Ruského politika, ktorý sa zaujímal o mŕtvych výsadkárov, zbili

Opozičný politik a novinár v ruskom Pskove, ktorý sa zaujímal o pohreby miestnych výsadkárov údajne zabitých na Ukrajine, bol v noci na sobotu prepadnutý.

30.08.2014 16:15
debata (106)

Lev Šlosberg z rúk neznámych násilníkov vyviazol s otrasom mozgu a prerazeným nosom, nie je však v ohrození života, informovali ruské médiá s odvolaním sa na politikovu manželku. Poslanec je podľa internetového denníka gazeta.ru hospitalizovaný a trpí čiastočnou stratou pamäte.

Gubernátor Pskovskej oblasti Andrej Turčak medzitým požiadal políciu o objasnenie prípadu, ako aj o zabezpečenie nepretržitej ochrany poslanca oblastného snemu Šlosberga z malej liberálnej strany Jabloko. „Policajné orgány sú povinné zabezpečiť poriadok a bezpečnosť na našich uliciach,“ vyhlásil gubernátor podľa agentúry ITAR-TASS a dodal, že na vyšetrovanie bude osobne dohliadať.

Šlosberg je súčasne riaditeľom listu Pskovskaja gubernija, ktorý ako prvý informoval o sérii augustových pohrebov vojakov Pskovskej výsadkovej divízie, zrejme zabitých počas konfliktu na východe Ukrajiny. Odtiaľ správy o čerstvých hroboch preskočili do celoštátnych médií.

Riaditeľ mal podľa svojich spolupracovníkov vo zvyku chodiť do redakcie aj domov pešo – a tesne pred prepadnutím si ešte dohovoril schôdzku s komentátorom. „Musel som čakať a keď som ho uvidel na rohu ulíc, sotva som Leva Šlosberga spoznal: tvár mu pokrývala krv a špina,“ vykreslil redaktor, ktorý zraneného odviedol do nemocnice a privolal políciu. Šéf ho síce oslovoval menom, ale nemohol si vraj spomenúť, čo sa mu vlastne stalo.

Očitý svedok videl utekať z miesta činu najmenej dvoch mužov, ktorých sa však polícii nepodarilo chytiť. Jej predstavitelia však tvrdia, že vďaka záznamom z pouličných kamier by odhalenie páchateľov nemuselo byť nemožné.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bitka #prepadnutie #parašutisti #Ukrajina