Fínsky premiér: Rusko narušuje náš vzdušný priestor, provokuje

Fínsky premiér Alexander Stubb v sobotu obvinil Rusko z provokácií, ktorých sa podľa neho Moskva dopúšťa opakovaným narušovaním vzdušného priestoru Fínska.

30.08.2014 22:05
debata (109)

Zároveň podľa agentúry Reuters bagatelizoval náznaky aproximácie Helsínk so Severoatlantickou alianciou. Fínsko, ktoré je síce členom EÚ, ale nevstúpilo do NATO, zdieľa spoločnú hranicu s Ruskom v dĺžke 1300 kilometrov.

„Je to zlý odkaz (od Ruska). Susedia sa takto k sebe nesprávajú. Je jasné, že Rusko sa snaží provokovať,“ povedal Stubb v rozhovore s fínskou televíziou YLE o nepovolených ruských letoch. „Nie je ale dôvod porovnávať Ukrajinu s Fínskom, s Ruskom máme dobré vzťahy.“

Obdobné vzdušné incidenty nie sú výnimočné, teraz sú ale ostrejšie sledované kvôli ruskému počínaniu v súvislosti s krízou na Ukrajine. Fínske médiá v uplynulých mesiacoch pravidelne informovali o narušení vzdušného priestoru ruským letectvom a o tom, že k ruským strojom odštartovali fínskej stíhačky. Fínsko a Švédsko tento týždeň rozšírilo spoluprácu s NATO. Podľa dohody môže aliancia v naliehavých situáciách nasadiť v týchto severských krajinách svojich vojakov. Fínska vláda uviedla, že sa to vzťahuje na prípady prírodných katastrof či ohrozenia bezpečnosti krajiny, ale neznamená to, že Fínsko mieri do NATO.

„Vo Fínsku sa čas od času búrlivo o NATO diskutuje. Nepribližuje sa do aliancie. Členstvo je ako tehotenstvo, buď čakáte dieťa, alebo nie. O vstup nežiadame,“ dodal Stubb.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #stíhačka #vzdušné sily