Stupeň výstrahy pred islandskou sopkou opäť znížili

Islandské úrady v nedeľu opäť znížili stupeň výstrahy pre aerolínie na oranžovú. Stalo sa tak po tom, čo najnovšia puklinová erupcia v oblasti severne od sopky Bárdarbunga nespôsobila únik popola.

31.08.2014 11:20 , aktualizované: 23:17
sopka, island, Bardarbunga Foto: ,
Para a dym z kilometrového lávového poľa ľadovca Vatnajokull, ktorý pokrýva sopečnú oblasť Bardarbungy.
debata

Predtým však preventívne nakrátko platila výstraha najvyššieho červeného stupňa. Seizmológovia novú erupciu zaznamenali v lávovom poli Holuhraun, asi päť kilometrov severne od veľkého ľadovca Dyngjujoekull. Erupcia z nedeľného rána je v oblasti už treťou v poradí od 23. augusta. Naposledy v piatok menšia erupcia rovnako zapríčinila krátke zvýšenie výstrahy, všetky letiská na ostrove však ostávajú otvorené.

Pri vyššom stupni varovania môže byť vzdušný priestor uzavretý. Červený stupeň pre leteckú dopravu sa vyhlasuje, ak hrozí bezprostredne výron popola do atmosféry.

V sobotu v okolí Bárdarbungy zaznamenali otrasy pôdy až do sily 5,4 stupňa. V oblasti platil druhý najvyšší stupeň varovania a letecká doprava obmedzená nebola. Piatkové erupcie boli prvé, ktoré vedci zaznamenali. Doteraz pritom špekulovali, že vulkán už začal lávu chrliť pod ľadovcom, pretože prieskumný let odhalil niekoľko rozsiahlych prepadlísk.

Aktivita sopiek na Islande je pozorne sledovaná. Pri erupcii vulkánu Eyjafjallajökull v roku 2010 totiž sopečný prach narušil leteckú dopravu v Európe. Či by sa tak stalo aj pri výbuchu Bárdarbungy, nie je zatiaľ možné predpovedať. Podľa seizmológov to bude závisieť na tom, do akej výšky sa popolčekový mrak dostane a aká bude jemnosť prachu. Bárdarbunga s nadmorskou výškou 2009 metrov je druhým najvyšším vrcholom Islande a je najväčším sopečným systémom v krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Island #Bárdarbunga