Najmenej štyria ľudia zahynuli pri explózii domu pri Paríži

Najmenej dve deti a dve ženy zahynuli, dvanásť ľudí utrpelo zranenia a ďalší štyria sú stále nezvestní po tom, čo sa v nedeľu ráno v Rosny-sous-Bois pri Paríži po explózii zrútil štvorposchodový dom.

31.08.2014 12:46 , aktualizované: 23:04
Francúzsko, Paríž, záchranári Foto: ,
Záchranári na mieste zrútenej bytovky na predmestí Paríža.
debata

Nešťastie pravdepodobne spôsobil výbuch plynu, oznámila agentúra AFP. Štyria zranení sú podľa úradov vo vážnom stave.

Podľa veliteľa hasičov Gabriela Plusa sa pri rozoberaní sutín podarilo získať vizuálny kontakt s približne osemdesiatročnou ženou, ktorá ešte žila a bola pri vedomí. Ale pri odťahovaní zomrela. Ešte predtým našli záchranári telo osemročného dieťaťa. Neskôr popoludní objavili pozostatky asi 40-ročnej ženy a jej dieťaťa.

Hasiči s pomocou vycvičených psov pátrajú ešte po štyroch dospelých, ktorí by mohli byť pod troskami. Vzhľadom ku končiacim prázdninám však nie je vôbec isté, či sa v dome v okamihu nešťastia nachádzali. Na mieste podľa ministerstva vnútra zasahovalo počas dňa cez 170 hasičov.

Miesto nešťastia na severovýchodnom predmestí metropoly navštívil minister vnútra Bernard Cazeneuve. Podobne ako prefekt Philippe Gally predpokladá, že nešťastie zavinil únik plynu, ktorý následne vybuchol. Avšak dodal, že je potrebné zostať opatrný, pretože vyšetrovanie prebieha a príčina výbuchu ešte nebola potvrdená.

„Vzhľadom k sile výbuchu je isté, že nevybuchla plynová bomba,“ vyhlásila susedka Maryline Yvonová, podľa ktorej výbuch pravdepodobne súvisel s prácami na plynovom potrubí, kvôli ktorému pred domom nedávno rozkopal chodník.

Ghislaine Polettová vzrušene rozprávala, že bola medzi prvými ľuďmi, ktorí sa zbehli na miesto výbuchu, krátko pred ôsmou ráno. Prekĺzla pod policajnou páskou a videla, ako z trosiek vytiahli dve deti. Jedno bolo nažive, vraj mu život zachránili matrace a doska nad hlavou.

Dom, postavený v 70. rokoch, bol podľa starostovho námestníka v perfektnom stave. Radnica premenila blízke gymnázium v útulok pre evakuované rodiny a v škole zriadila ošetrovňu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž