Povstalci z východu Ukrajiny požadujú zvláštny status

Zástupcovia východoukrajinských samozvaných republík sú ochotní pristúpiť na zachovanie územnej celistvosti súčasnej Ukrajiny, ak Kyjev uzná ich osobitné postavenie, rovnako ako zvláštne postavenie ruštiny.

01.09.2014 12:09 , aktualizované: 16:26
Purgin, Zurabov Foto: ,
Ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov (vpravo) a vicepremiér povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin v Minsku.
debata (176)

Zoznam svojich požiadaviek vzbúrenci podľa agentúry ITAR-TASS zverejnili pred rokovaním takzvanej kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku.

Skupina je zložená zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Do Minsku zamieril aj vicepremiér povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin.

Zástupcovia „Doneckej ľudovej republiky“ a „Luhanskej ľudovej republiky“ podľa ITAR-TASS uviedli, že urobia všetko pre zachovanie jednoty Ukrajiny, ak Kyjev pristúpi na ich podmienky. Podľa nich sú „rovnocenné rokovania jediným prijateľným prostriedkom na vyriešenie konfliktu a obnovení mieru“. Separatisti takisto trvajú na princípoch prijatých na ženevskej schôdzke zástupcov Ruska, USA, EÚ a Ukrajiny 17. apríla 2014.

„Prišiel som s návrhmi na nájdenie spoločných bodov. Obsahujú osem alebo deväť bodov,“ povedal Purgin pred Minskou schôdzkou. Konkrétne ide o uznanie osobitného štatútu územia oboch „republík“ a ruského jazyka, ukončenie „protiteroristickej operácie“ Kyjeva a uskutočnenie slobodných volieb v regióne.

Povstalci ďalej požadujú amnestiu pre svojich bojovníkov a „politických väzňov“. Osobitný status majú dostať aj ich vojenské jednotky a konečne žiadajú právo na dosadzovanie sudcov a prokurátorov. Ďalej chcú osobitný štatút v zahranično-obchodných vzťahoch vzhľadom na ich užšie prepojenie s Ruskom a Eurázijskou hospodárskou úniou (EAHU).

Vzbúrenecké regióny sa vyslovili za zachovanie spoločného hospodárskeho, kultúrneho a politického priestoru s Ukrajinou, ak budú splnené ich podmienky.

Lavrov uistil, že Rusko na Ukrajine vojensky nezasiahne

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov ubezpečil, že Rusko nebude na Ukrajine vojensky intervenovať. Zároveň vyzval ukrajinskú armádu, aby sa stiahla z pozícií, z ktorých jej vojaci môžu ostreľovať civilné ciele. Podľa agentúry Reuters šéf diplomacie zdôraznil, že Rusko bude chrániť svoje hospodárstvo, občanov a obchodné záujmy pred dopadom západných protiruských sankcií. Podľa agentúry ITAR-TASS Lavrov tiež označil za „úplne provokatívne“ plány NATO na rozširovanie aliancie východným smerom.

Lavrov pri stretnutí so študentmi prestížnej ruskej diplomatickej akadémie MGIMO vyhlásil, že vojenská intervencia Ruska na Ukrajine sa neuskutoční. Kyjev i Západ pritom Moskvu obviňujú, že posiela ťažkú ​​vojenskú techniku ​​aj vojakov na východ Ukrajiny, ktorý čiastočne kontrolujú proruskísepara­tisti.

Lavrov od stretnutia v Minsku očakáva, že kontaktná skupina sa bude usilovať o dohodnutie okamžitého a bezpodmienečného prímerieana východe Ukrajiny.

Lavrov sa vyjadril i k sankčnej politike Západu: summit Európskej únie cez víkend zaviazal Európsku komisiu, aby pripravila návrh sprísnenia sankcií uplatňovaných voči Rusku kvôli jeho postoju k Ukrajine. Akékoľvek nové sankcie Európskej únie a Spojených štátov proti Rusku by podľa ministra Rusko len prinútili, aby si chránilo svoju ekonomiku, občanov a obchod.

V prípade zavedenia nových protiruských sankcií bude Moskva predovšetkým chrániť svoje vlastné záujmy, teda svoje hospodárstvo, sociálnu sféru a obchod, a „zároveň vyvodí dôsledky z krokov svojich partnerov“, varoval Lavrov.

Porošenko viní Rusko z priamej a otvorenej agresie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko zo začatia „priamej a otvorenej“ agresie, ktorá vraj radikálne v neprospech Kyjeva zmenila pomer síl v boji proti proruským separatistom.

Ruský prezident Vladimir Putin zase vyzval európskych politikov, aby nezatvárali oči pred akciami ukrajinských síl v civilných oblastiach.

„Susedný štát začal priamu a otvorenú agresiu proti Ukrajine. To radikálne zmenilo situáciu v zóne konfliktu,“ vyhlásil Porošenko v prejave na vojenskej akadémii v Kyjeve.

Ukrajinský prezident oznámil, že po udalostiach z posledného týždňa, kedy vládne sily v boji proti vzbúrencom utrpeli veľké nezdary, nastanú zmeny na vysokých postoch ukrajinskej armády.

Ruský prezident Vladimir Putin v televíznom rozhovore vyhlásil, že ukrajinské sily útočia „priamo na obývané štvrte“. „A bohužiaľ mnohé krajiny, vrátane európskych, si to radšej nevšímajú,“ povedal šéf Kremľa. Okrem toho obvinil Kyjev z odmietania „politického dialógu“ s východom Ukrajiny.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko