OSN ide do Iraku vyšetrovať zločiny islamistov

Rada OSN pre ľudské práva v pondelok rozhodla o vyslaní tímu expertov do Iraku s cieľom vyšetriť zločiny páchané militantmi z Islamského štátu, za ktoré by sa mali zodpovedať. "Čelíme teroristickému monštru," povedal iracký minister pre ľudské práva Muhammad Sudání rade.

02.09.2014 12:10 , aktualizované: 12:30
debata (15)

Tá prijala rezolúciu predloženú Irakom a Francúzskom na svojom mimoriadnom zasadnutí v Ženeve. Rada plánuje do Iraku vyslať celkovo 11 vyšetrovateľov s rozpočtom 1,18 milióna dolárov (takmer 900-tisíc eur). Správu majú rade podať do marca 2015.

Zástupkyňa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Flavia Pansieriová v pondelok uviedla, že existujú „silné dôkazy“ proti Islamskému štátu a jeho spojencom, ktoré ich usvedčujú z cieleného zabíjania, nútenia ku konvertovaniu, sexuálneho zneužívania a mučenia.

„Správy, ktoré sme dostali, ukazujú nehumánne činy nepredstaviteľných rozmerov,“ povedala Pansieriová na mimoriadnom zasadnutí rady. Upozornila najmä na prenasledovanie kresťanov, jazídov, Turkménov a ďalších etnických menšín. Dodala však, že aj vládne sily a polícia spáchali činy, ktoré by mohli byť považované za vojnové zločiny.

Islamský štát vyhlásil v júni „kalifát“ v častiach Iraku a Sýrie, ktoré kontroluje. Sunnitskí militanti vyhnali z domovov podľa OSN už viac než 1,2 milióna ľudí. Násilie v Iraku si len v auguste vyžiadalo najmenej 1 420 obetí, uviedla organizácia v pondelok.

Príbuzní nezvestných irackých vojakov zaútočili na parlament

Na budovu irackého parlamentu v utorok zaútočili rodiny stovky vojakov, ktorých uniesli radikáli. Pri búrlivom proteste ľudia rozbíjali zariadenie a útočili na stráže, informovala agentúra Reuters.

Bojovníci zo skupiny Islamský štát vojakov uniesli v júni pri obsadzovaní mesta Tikrít a príslušníci armády sú stále nezvestní.

Na utorkovej parlamentnej schôdzi mali vystúpiť aj príbuzní týchto nezvestných a pýtať sa na osud svojich blízkych. Namiesto toho ale pred rokovaniami začali pred parlamentom protestovať a vynútili si vstup do budovy.

„Vpadli do parlamentu, zbili stráže aj niektorých zamestnancov a rozbili zariadenie (v rokovacej sále),“ povedal Reuters nemenovaný svedok.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #OSN #islamisti #Islamský štát