Islamský štát zverejnil záznam z popravy ďalšieho Američana

Militantná skupina Islamský štát zverejnila na internete videozáznam, ktorý údajne zachytáva sťatie Američana Stevena Sotloffa uneseného v Sýrii.

02.09.2014 19:36 , aktualizované: 22:16
debata (19)

V utorok o tom informoval americký inštitút SITE monitorujúci činnosť teroristických organizácií. Maskovaný bojovník vykonávajúci popravu na zázname hovorí o pomste za „arogantnú zahraničnú politiku“ prezidenta USA Baracka Obamu voči Islamskému štátu, ktorá sa nezmenila napriek „vážnym varovaniam“ skupiny. Vyhráža sa tiež zabitím britského zajatca Davida Hainesa a varuje vlády ostatných krajín, aby sa zdržali „hriešneho spojenectva s Amerikou“.

Tridsaťjedenročného Sotloffa, ktorý bol novinárom na voľnej nohe, uniesli na území Sýrie v auguste 2013. Jeho matka Shirley minulú stredu prostredníctvom videonahrávky apelovala na samozvaného kalifa Islamského štátu Abú Bakra al-Bagdádího, aby ho nechal prepustiť. Nábožensko-extrémistická skupina, ktorá ovláda rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku, 19. augusta šokovala verejnosť v USA zverejnením záznamu z popravy ďalšieho uneseného Američana, 40-ročného novinára Jamesa Foleyho. Jeho sťatie malo byť takisto pomstou za podporu, ktorú Američania poskytujú irackým a kurdským silám vzdorujúcim Islamskému štátu. Pravosť najnovšieho videa sa zatiaľ nepodarilo overiť.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát