Obama: NATO musí na summite vysloviť podporu Ukrajine

Ukrajina musí byť nezávislá a demokratická. V Tallinne to v stredu vyhlásil americký prezident Barack Obama a zdôraznil, že NATO musí vysloviť Kyjevu na svojom nadchádzajúcom summite vo Walese jasnú podporu.

03.09.2014 07:21 , aktualizované: 16:47
Obama, Hendrik Foto: ,
Prezident USA Barack Obama s estónskym kolegom Toomasom Hendrikom na tlačovej konferencii v Talline.
debata (159)

Zároveň povedal, že Rusko svojím počínaním na Ukrajine „bezprecedentne napadlo cudzí štát“ a že sa ruské jednotky zapojili do bojov na východnej Ukrajine.

„Je to fakt, ktorý môžeme dokázať,“ povedal Obama na to, že ruské sily prekročili hranice na východnej Ukrajine. Pripomenul, že to boli proruskí separatisti s vojenskou podporou Moskvy, kto krízu na východe krajiny vyhrotil.

Proruskí separatisti sú trénovaní Ruskom, financovaní Ruskom, podporovaní Ruskom aj vyzbrojovaní Ruskom, upozornil vo svojej reči americký prezident. Do bojov sa navyše zapojili aj ruskí vojaci a podľa Obamu nejde o humanitárnu či mierovú misiu, ako tvrdí Kremeľ. „Sú to ruské bojové jednotky s ruskými zbraňami na ruských tankoch,“ vyhlásil.

Obama sa tiež vyjadril, že Ruská federácia anektovala ukrajinský polostrov Krym. „Nikdy nepríjmeme okupáciu a pripojenie Krymu (k Rusku),“ povedal. Podľa Obamu ruské počínanie na Ukrajine škodí Rusku, pritom Rusko musí mať rovnaký záujem na prosperujúcu Ukrajinu ako Západ. „Lepšia Ukrajina znamená lepšie Rusko,“ povedal americký prezident. Dodal, že cesta k takémuto riešeniu je stále otvorená.

Prezident USA Barack Obama (uprostred) s... Foto: Reuters, LARRY DOWNING
Obama, Paet Prezident USA Barack Obama (uprostred) s estónskym šéfom diplomacie Urmasom Paetom po prílete do Tallinu.

Zdôraznil však, že Moskva sa musí zriecť terajšej politiky, keď porušila všetky medzinárodné dohody a bezprecedentne napadla cudziu krajinu.

Americký prezident sa vo svojej reči vrátil ešte na začiatok ukrajinskej krízy. „Protesty na Majdane neboli vedené neonacistami alebo fašistami, ale obyčajnými Ukrajincami, ktorí už mali dosť skorumpovaného režimu,“ povedal Obama.

Pripomenul, že teraz má Ukrajina demokraticky zvoleného prezidenta Petra Porošenka, ktorého čoskoro privíta v Bielom dome.

„NATO musí prijať konkrétne záväzky týkajúce sa pomoci Ukrajine zmodernizovať a posilniť jej bezpečnostné zložky. A musíme urobiť viac, aby sme pomohli aj ďalším partnerom NATO, vrátane Gruzínska a Moldavska,“ vyhlásil Obama v prejave, ktorý niekoľkokrát prerušil mohutný potlesk.

„Je tiež potrebné znovu zdôrazniť zásadu, ktorou sa naša aliancia vždy riadila, a síce že pre krajiny, ktoré dosiahnu naše štandardy a budú môcť prispieť k našej spoločnej bezpečnosti, zostávajú dvere do NATO otvorené,“ dodal.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Barack Obama #Estónsko #Pobaltie #Ukrajina