Breivik chce mať politickú stranu a stať sa poslancom

Väznený nórsky terorista Anders Behring Breivik, ktorý v roku 2011 zabil pri útokoch v Osle a na ostrove Utöya 77 ľudí, sa snaží vytvoriť v Nórsku krajne pravicovú politickú stranu a stať sa poslancom.

05.09.2014 18:49
Anders Breivik Foto:
Anders Breivik na archívnej fotografii pred vynesením rozsudku.
debata (19)

Obviňuje pritom úrady, že mu v jeho úmyselne bránia, a hrozí im súdom. V Nórsku sa väzňom zachovávajú všetky občianske práva bez ohľadu na vážnosť ich previnenia a trestu.

„Nič v našich predpisoch mu nebráni vytvoriť nejakú stranu. Má na to plné právo, pokiaľ však splní požadované podmienky,“ reagoval podľa agentúry AFP vysoký predstaviteľ nórskeho ministerstva spravodlivosti Andreas Skulberg na Breivikovu sťažnosť.

Breivik bol odsúdený na maximálny trest väzenia v trvaní 21 rokov s možnosťou predlžovania až na doživotie. Tridsaťpäťročný väzeň tvrdí, že väzenské úrady porušujú jeho práva tým, že zhabú listy určené na získanie podpisov, ktoré sú potrebné na registráciu jeho strany.

Usvedčený mnohonásobný vrah v otvorenom liste napísanom v cele dáva ministrovi spravodlivosti ultimátum do polovice septembra, po uplynutí ktorého chce ministra žalovať a hnať pred súd.

Muž, ktorý zabíjal v mene boja proti multikulturalizmu a invázii islamu, vysvetlil snahu založiť Nórskou fašistickú stranu (NFP) tým, že už odsudzuje násilie a chce meniť zavedený demokratický systém politickou činnosťou. Inšpiroval sa vraj vstupom krajnej pravice do parlamentu napríklad v Grécku. Hovorí pritom ako už v minulosti tiež o založení hnutia Nordická liga (NL).

„Moje srdce krváca pre barbarstvo, ktorého som sa dopustil. Pre mňa ako bývalého aktivistu je teraz v živote najdôležitejšie usilovať o to, aby sa nič podobné už nikdy nestalo. Cieľom NFK a NL je, aby sa to neopakovalo,“ napísal Breivik, o ktorého duševnom zdraví sa stále diskutuje.

Vysvetlil, že použil slovo „fašistická“, aby jeho stranu niekto neoznačoval napríklad za „nacistickú“. „Pretože sa z nás rovnako bude robiť diabolská záležitosť, je takticky ospravedlniteľné to povedať jasne,“ uviedol v liste, ktorý podpísal ako „tajomník strany a kandidát na poslanecké kreslo“.

Nór odpálil 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. O dve hodiny neskôr extrémista postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko #krajná pravica