Britská kráľovná sa nebude angažovať v debate o nezávislosti Škótska

Britská kráľovná Alžbeta II. dôrazne varovala politikov, aby ju nezaťahovali do kampane pred nadchádzajúcim referendom o nezávislosti Škótska. Buckinghamský palác v utorok večer zverejnil vyhlásenie, v ktorom zopakoval, že panovníčka zaujíma v otázke samostatnosti Škótska neutrálny postoj.

10.09.2014 12:24 , aktualizované: 16:00
dostihy v Ascote 2011 - Alžbeta II. Foto:
Britské médiá s odvolaním na nemenované zdroje z kráľovského paláca uviedli, že kráľovná je údajne možnosťou škótskeho osamostatnenia "zdesená".
debata (2)

Podľa britského denníka The Times je vyhlásenie formulované veľmi nekompromisne, čo nebýva v inak nadmieru diplomatickom vyjadrovaní kráľovského paláca zvykom.

„Nestrannosť panovníka je zavedeným princípom našej demokracie, ktorého sa kráľovná v priebehu svoje vlády vždy držala. Kráľovná stojí nad politikou a tí, ktorí momentálne zastávajú politické funkcie, majú povinnosť tento princíp rešpektovať,“ uviedol hovorca Buckinghamského paláca. „Akékoľvek náznaky, že by si kráľovná priala výsledok kampane pred referendom nejako ovplyvniť, sú jednoznačne mylné. Jej Veličenstvo zastáva názor, že ide o záležitosť obyvateľov Škótska,“ dodal hovorca.

Britské médiá v pondelok s odvolaním na nemenované zdroje z kráľovského paláca uviedli, že panovníčka je údajne „zdesená“ možnosťou, že by sa Škótsko po 307 rokoch strávených v Spojenom kráľovstve rozhodlo osamostatniť. Niektorí poslanci panovníčku následne vyzvali, aby sa ešte pred referendom k veci vyjadrila a pomohla udržať jednotu Británie.

V Škótsku sa bude o nezávislosti hlasovať už o týždeň, 18. septembra. Posledné prieskumy avizujú, že výsledok bude veľmi tesný. Počas víkendu dokonca v prieskume priaznivci samostatnosti vôbec prvýkrát získali miernu prevahu, čo prinútilo londýnskych politikov, aby sa dôraznejšie vložili do kampane. V stredu majú Škóti o výhodách zotrvania v spoločnom štáte presviedčať šéfovia troch hlavných parlamentných strán. Premiér David Cameron, šéf labouristov Ed Miliband a šéf liberálov Nick Clegg cestujú do Škótska osobne.

Odtrhnutie Škótska by mi zlomilo srdce, povedal Cameron v Edinburghu

Týždeň pred kľúčovým referendom o nezávislosti Škótska sa v stredu britskí vrcholní politici snažia tamojších obyvateľov osobne presvedčiť, aby ďalšej existencii spoločného štátu ešte dali šancu. Premiér David Cameron počas emotívneho prejavu v Edinburghu obyvateľov Škótska uistil, že záujmy celej krajiny sú pre neho prednejšie ako záujmy jeho konzervatívnej strany a povedal, že by mu odchod Škótska zo Spojeného kráľovstva zlomil srdce. Informoval o tom server BBC.

Cameron počas svojej reči zdôraznil, že zachovanie Veľkej Británie v súčasnej podobe je pre neho prioritou a voličov tiež varoval, že výsledok ich rozhodnutia bude nezvratný. "Pretože ide o hlasovanie, tak si ľudia možno myslia, že to je niečo ako voľby. Rozhodnete sa takto, a za päť rokov sa napríklad rozhodnete zase inak (…) Toto je niečo úplne iné. Toto nie je rozhodnutie na päť rokov, je to rozhodnutie na ďalšie storočie, " povedal.

Uznal tiež, že jeho konzervatívci sú v Škótsku veľmi nepopulárni, podľa neho by ale vraj bola škoda, keby ľudia za nezávislosť hlasovali len preto, že sa im nepáči, kto teraz ovláda Downing Street.

Šéf škótskej vlády a líder kampane za nezávislosť Alex Salmond sa neobáva, že by „spanilá jazda“ londýnskych lídrov nejako zásadne zmenila mienku väčšiny Škótov. Podľa neho môže len zvýšiť podiel tých, ktorí budú voliť samostatnosť.

Ak väčšina voličov na otázku „Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou?“ odpovie v referende áno, vystúpi Škótsko zo spoločného zväzku s Anglickom a Walesom po 307 rokoch. Škótov by ale čakali veľmi zložité rokovania o budúcej mene, rozdelení štátneho dlhu, severomorskej zásoby ropy a plynu a o osude britských jadrových ponoriek, ktoré sa nachádzajú práve na základniach v Škótsku. Nezávislosť by potom vstúpila do platnosti pravdepodobne 24. marca 2016.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #Alžbeta II. #Škótsko