Šefčovič dostal dopravu a vesmír. Slovák sa potešil, Češka je nespokojná

Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker napoludnie v Bruseli predstavil jej zloženie. Slovenský zástupca Maroš Šefčovič bude mať na starosti portfólio dopravy, mobility a politiky pre vesmír.

10.09.2014 12:39 , aktualizované: 14:07
Maroš Šefčovič Foto: ,
Maroš Šefčovič.
debata (36)

Spokojnosť na strane Slovenska a, naopak, rozčarovanie v Česku. To sú dve rozdielne odozvy na rozdelenie kresiel v budúcej Európskej komisii. Maroš Šefčovič je spokojný s novým zaradením, Věra Jourová cíti určité sklamanie, pričom rovnako to vyplýva z reakcií viacerých českých koaličných politikov.

Zvolený šéf bruselskej exekutívy Jean-Claude Juncker pridelil Slovákovi portfólio dopravy, mobility a vesmíru. Šefčovič reagoval na novú funkciu s potešením. Vyhlásil, že dostal portfólio, o ktoré sa od začiatku uchádzal. „Som rád, že mi predseda Jean-Claude Juncker dáva možnosť prejsť od všeobecnej agendy zameranej skôr na vnútorný chod Európskej komisie a komunikáciu s ostatnými inštitúciami k oblasti, ktorá je konkrétna a má značný prínos pre európskych občanov,“ zdôraznil Šefčovič v stanovisku, ktoré zverejnilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Jourová, ktorá pochádza z hnutia ANO vedeného Andrejom Babišom, vidí veci opačne. „Čakala som iné portfólio. Určité sklamanie to je,“ citoval ju portál iDNES. Češka, ktorá dostala oblasť spravodlivosti, spotrebiteľskej politiky a rovnosti pohlaví, dodala, že jej zaradenie zrejme ovplyvnil fakt, že má právnické vzdelanie.

Pred oznámením Junckerovho tímu sa hovorilo, že Jourová by mohla získať portfólio regionálneho rozvoja; prípadne dopravy, čo nakoniec šéf komisie pridelil Šefčovičovi. Nespokojnosť s umiestnením Jourovej vyslovili už aj viacerí českí koaliční politici. Chcú sa preto pýtať premiéra Bohuslava Sobotku, ako prebiehali rokovania o zaradení Jourovej do novej bruselskej exekutívy.

Šefčovičov rezort dopravy má jeden z najväčších rozpočtov v rámci Európskej únie. Objem finančných prostriedkov predstavuje až 40 miliárd eur. „Nad rámec tejto sumy je viac ako 63 miliárd eur poskytovaných členským krajinám (najmä strednej a východnej Európy) pre rozvoj ich dopravnej siete v rámci Kohézneho fondu,“ upozornilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Zastúpenie poukázalo na ďalšie rozmery Šefčovičovho portfólia: „Do jeho pôsobnosti budú ďalej patriť aj štyri európske agentúry zamerané na leteckú, námornú bezpečnosť, železničné siete a inovácie v oblasti dopravy, ktoré zamestnávajú viac než 1200 ľudí, a ktoré okrem iného napríklad udeľujú letecké licencie, vytvárajú jednotné signalizačné štandardy na európskych železniciach, respektíve zabezpečujú implementáciu infraštruktúrnych a výskumných projektov v oblasti dopravy s cieľom zavádzania potrebných technologických noviniek a postupného znižovania dopravných nákladov.“

Dopravná politika vytvára podľa Šefčoviča podmienky pre lepšiu konkurencieschop­nosť priemyslu, podporu mobility, ako aj inovácií v sektore dopravy a investícií do infraštruktúry. „Dopravná politika je základným predpokladom rastu a vytvárania pracovných miest, ktoré sú hnacím motorom znovunaštartovania európskej ekonomiky,“ povedal. Zároveň upozornil, že odvetvie dopravy priamo zamestnáva v EÚ približne 10 miliónov ľudí a predstavuje 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Letecká doprava v EÚ zamestnáva 670 000 ľudí a námorná doprava 300 000 ľudí, pričom nepriamo toto odvetvie generuje ďalšie tri milióny pracovných miest. EÚ disponuje najväčšou lodnou flotilou, pričom európskymi prístavmi ročne prejde viac ako 80 000 obchodných lodí,“ konštatoval Šefčovič.

Kvalita dopravných služieb má podľa slovenského eurokomisára nezanedbateľný vplyv aj na kvalitu nášho života. Podľa neho každá domácnosť v EÚ minie priemerne 13,2 % svojho rozpočtu na dopravné služby. „Európska únia je z hľadiska dopravy jednoznačnou svetovou veľmocou. Z celosvetového počtu motorových vozidiel premáva jedna tretina (250 miliónov) v EÚ. K tomuto významnému ekonomickému portfóliu pribudne aj agenda vesmírnej politiky EÚ. Dnes si už málokto dokáže predstaviť novšie autá či mobilné telefóny bez satelitnej navigácie, či prijímanie dôležitých rozhodnutí v oblasti životného prostredia a urbanistiky bez satelitných snímok. Tieto služby zabezpečujú programy ako Galileo, Kopernikus či Európska vesmírna agentúra so sídlom v Kourou vo Francúzskej Guyane,“ dodal Šefčovič.

Komisia bude mať sedem podpredsedov

Nová únijná exekutíva bude mať celkom sedem podpredsedov, ktorí budú koordinovať jednotlivé tímy komisárov. Štyria podpredsedovia sú z postkomunis­tických krajín: Bulharska, Slovinska, Estónska a Lotyšska. Komisiu ako celok musí ešte potvrdiť Európsky parlament. V 28-člennej komisii je deväť žien.

Predseda komisie, ktorá by sa práce mala ujať od novembra, Jean-Claude Juncker na tlačovej konferencii novinárom pripomenul, že jeho tím sa bude musieť vysporiadať so zložitou geopolitickou aj hospodárskou situáciou. „Myslím, že mám pre to ten správny tím,“ vyhlásil.

„Rozhodol som sa urobiť niektoré zmeny a zatriasť s vecami,“ poznamenal Juncker. Prvým podpredsedom komisie tak bude Frans Timmermans z Holandska, ktorý bude zodpovedať za zlepšenie regulačných pravidiel, vzťahov medzi európskymi inštitúciami a právne otázky.

Už od posledného únijného summitu je známe meno Talianky Federiky Mogheriniovej, ktorá je ako šéfka európskej diplomacie tiež jedným z podpredsedov komisie.

Za rozpočtové otázky a ľudské zdroje bude zodpovedať podpredsedníčka komisie Kristalina Georgievová z Bulharska, ktorá bola členkou končiacej komisie José Barrosa. Slovinka Alenka Bratušeková dostala ako podpredsedníčka na starosť budovanie energetickej únie, niekdajší estónsky premiér Andrus Ansip bude podpredsedom zodpovedným za digitálny trh.

Sociálny dialóg a otázky spoločnej meny euro bude mať na starosti podpredseda komisie a lotyšský expremiér Valdis Dombrovskis. Niekdajší fínsky premiér Jirka Katainen bude zodpovedať za problematiku zamestnanosti, rastu, investícií a konkurencieschop­nosti.

Tím podpredsedov má podľa Junckera veľké skúsenosti, mnohí ako premiéri už tímy podriadených koordinovali.

Zloženie novej Európskej komisie
Belgicko Marianne Thyssenová (58) komisárka pre zamestnanosť, sociálne veci a pracovnú mobilitu
Británia Jonathan Hill (54) komisár pre finančnú stabilitu, finančné služby a kapitálovú trhovú úniu
Bulharsko Kristalina Georgievová (61) podpredsedníčka komisie pre rozpočet a ľudské zdroje
Cyprus Christos Stylianides (56) komisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment
Česko Věra Jourová (50) komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľskú politiku a rovnosť pohlaví
Dánsko Margrethe Vestagerová (46) komisárka pre súťaž
Estónsko Andrus Ansip (58) podpredseda pre digitálny jednotný trh
Fínsko Jyrki Katainen (42) podpredseda pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschop­nosť
Francúzsko Pierre Moscovici (56) komisár pre ekonomické a finančné záležitosti, dane a colnú úniu
Grécko Dimitris Avramopoulos (61) komisár pre migráciu a vnútorné veci
Holandsko Frans Timmermans (53) prvý podpredseda EK zodpovedný za lepšie riadenie, inštitucionálne vzťahy a právny štát
Chorvátsko Neven Mimica (60) komisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj
Írsko Phil Hogan (54) komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka
Litva Vytenis Andriukaitis (63) komisár pre zdravie a potravinovú bezpečnosť
Lotyšsko Valdis Dombrovskis (43) podpredseda pre euro a sociálny dialóg
Luxembursko Jean Claude Juncker (59) predseda EK
Maďarsko Tibor Navrácsics (48) komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo  
Malta Karmenu Vella (64) komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov  
Nemecko Günther Oettinger (60) komisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť  
Poľsko Elzbieta Bienkowská (50) komisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky  
Portugalsko Carlos Moedas (44) komisár pre výskum, vedu a inovácie  
Rakúsko Johannes Hahn (56) komisár pre európsku susednú politiku a rozširovanie  
Rumunsko Corina Cretuová (47) komisárka pre regionálnu politiku  
Slovensko Maroš Šefčovič (48) komisár pre dopravu, mobilitu a politiku pre vesmír  
Slovinsko Alenka Bratušeková (44) podpredsedníčka pre energetickú úniu  
Španielsko Miguel Arias Canete (64) komisár pre klimatické zmeny  
Švédsko Cecilia Malmströmová (46) komisárka pre obchod  
Taliansko Federica Mogheriniová (41) vysoká predstaviteľ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, podpredsedníčka EK  

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Jean-Claude Juncker #Maroš Šefčovič