Škóti by zostali s Britmi

V Škótsku je znovu väčšina ľudí za zotrvanie v britskom zväzku. Necelý týždeň pred referendom o nezávislosti tesne prevažujú tí, čo si neželajú vznik samostatného štátu.

13.09.2014 09:54
Škótsko Foto: ,
Stúpenci spoločného zväzku Škótska s Britániou držia na stretnutí aktivistov nápisy, ktoré vyzývajú odmietnuť v referende vznik samostatného štátu.
debata (10)

Za zachovanie Škótska ako súčasti Británie sa vyslovilo 52 percent opýtaných, proti bolo 48 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry YouGov. Treba však poznamenať, že do výsledkov ankety sa zarátali iba oslovení s jasným názorom. „Nerozhodnutých je 17 percent ľudí,“ podotkol denník The Times. Hlasovať sa bude 18. septembra, čiže najbližší štvrtok.

Nedávny prechádzajúci prieskum, ktorý takisto uskutočnila agentúra YouGov, dal šancu stúpencom nezávislosti v percentuálnom pomere 51 : 49. Všeobecne sa očakáva, že výsledok referenda bude veľmi tesný. Dá sa to usúdiť aj z aktuálneho pomeru 52 : 48 v prospech zástancov jednotnej Británie.

„Napriek tomu, že najnovšie sa dostali na čelo tí, ktorí nebudú hlasovať sa nezávislosť Škótska, druhý tábor si udržiava to, čo získal od začiatku augusta,“ povedal Peter Kellner, riaditeľ YouGov. Vzostup stúpencov samostatnosti počas posledných týždňov sa pripisuje šéfovi škótskej vlády Alexovi Salmondovi, ktorý zjavne bodoval medzi voličmi v dôležitých televíznych debatách.

V snahe udržať Škótsko v Spojenom kráľovstve pricestovali doň z Londýna lídri hlavných politických strán, aby presviedčali obyvateľov. Premiér David Cameron napríklad vyhlásil, že odčlenenie Škótska by mu zlomilo srdce. Úvahu o nepriaznivom výsledku referenda zo svojho pohľadu označil za rozbitie rodiny národov. „Politici z Londýna hovoria o takzvanej strate Škótska, ako keby bolo nejakým ich vlastníctvom,“ podráždene reagoval Salmond.

Kellner sa nazdáva, že odporcom nezávislosti najnovšie pomáha aj kampaň bývalého britského premiéra Gordona Browna, ktorý je Škót. „Hovorí sa, že Salmond sa ho obáva ako jediného, kto by mohol zabezpečiť výhru unionistom,“ upozornil Kellner. „V Škótsku mali silný ohlas Brownove slová, v ktorých vyslovil strach z toho, že nezávislosť by bola zlou správou pre zamestnanosť a rodinné financie,“ dodal riaditeľ YouGov.

V týchto súvislostiach rezonuje aj varovanie bankových domov Royal Bank of Scotland a Lloyds, že v prípade nezávislosti krajiny presunú svoje ústredie z Edinburghu do Londýna. Mimochodom, Salmond nahnevane reagoval na túto špekuláciu, pričom obvinil britskú vládu z neprípustného ovplyvňovania: „Organizuje kampaň strachu zo strany korporácií, ktoré poskytujú úvery.“

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nezávislosť #Škótsko