Američania v prieskume podporili nálety na Islamský štát

Američania podporujú stratégiu leteckých útokov namierených proti radikálom z hnutia Islamský štát (IS), ktoré nariadil prezident Barack Obama.

13.09.2014 10:31
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama počas prejavu k útokom na Islamský štát.
debata (29)

Neprajú si ale, aby letecká ofenzíva mala dlhé trvanie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Ipsos, o ktorom informovala agentúra Reuters.

V internetovom prieskume sa pre Obamovu vojenskú akciu v Iraku a Sýrii vyjadrilo 64 percent opýtaných, 21 percent respondentov bolo proti a 15 percent na ňu nemalo žiadny názor.

Výsledky prieskumu sú podľa agentúry Reuters dobrou správou pre Obamu, ktorý sa snaží získať doma podporu pre ťaženie proti Islamskému štátu a vytvoriť koalíciu spojencov, ktorá by sa postavila proti spomínanej extrémistickej skupine ovládajúci veľké územie na irackej a sýrskej pôde.

Američania sú unavení dlhými rokmi pozemných bojov v Iraku a v Afganistane a letecké útoky vnímajú priaznivejšie, pretože sú menej riskantné, vyhlásila Julia Clarková z agentúry Ipsos.

Avšak na otázku, či by stáli za nálety proti Islamskému štátu, aj keby trvali dva alebo tri roky, odpovedalo kladne už len 53 percent respondentov, 28 percent bolo proti a 19 percent nerozhodnutých. „Úplne tu nie je záujem znovu sa angažovať v tomto regióne akýmkoľvek dlhodobejšom spôsobom,“ konštatovala Clarková k výsledkom prieskumu, ktorý bol uskutočnený po Obamovom stredajšom večernom prejave k problému Islamského štátu.

Na otázku, aká je najlepšia reakcia na hrozbu IS, odpovedalo 44 percent ľudí, že to sú letecké útoky. Iba deväť percent uprednostnilo vyslanie amerických vojakov do bojov proti radikálom.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #Barack Obama #Islamský štát