Jaceňuk: Putin chce Kyjev zbaviť nezávislosti a zmraziť konflikt

Cieľom Ruska je podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka zbaviť Ukrajinu nezávislosti a obnoviť Sovietsky zväz.

13.09.2014 10:44
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (251)

Ruský prezident Vladimir Putin sa vraj usiluje o zmrazenie konfliktu na Ukrajine. Tá je teraz stále vo vojnovom stave, pričom Rusko je hlavným agresorom, vyhlásil podľa agentúry Reuters Jaceňuk.

Hlavnou prioritou je odstrašiť Rusko. Jediným prostriedkom na ochránenie Ukrajiny je pritom Severoatlantická aliancia, aj keď Ukrajina sa v dohľadnej dobe nemôže stať jej členom, zdôraznil Jaceňuk. Premiér to vyhlásil na kyjevskej konferencii, ktorej sa zúčastňujú európski a ukrajinskí zákonodarcovia a zástupcovia podnikateľskej sfé­ry.

Jaceňuk má v sobotu rokovať okrem iného s predsedom Európskej komisie José Barrosom. Ukrajinský premiér ocenil novú vlnu hospodárskych sankcií, ktoré na Rusko uvalili Európska únia a Spojené štáty, a povedal, že sankcie znamenajú pre ruskú ekonomiku vážne ohrozenie.

„Stále sme v štádiu vojny a hlavným agresorom je Ruská federácia … Putin chce ďalší zamrznutý konflikt,“ povedal Jaceňuk s poukazom na konflikt na východe Ukrajiny medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. „Jeho cieľom je zmocniť sa celej Ukrajiny … Rusko je hrozbou svetovému poriadku a bezpečnosti celej Európy,“ dodal Jaceňuk.

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina