Porošenko schválil plán OBSE na použitie bezpilotných lietadiel

Ukrajinský prezident Petro Porošenko schválil použitie bezpilotných lietadiel, ktoré chcú európski pozorovatelia nasadiť pri kontrole dodržiavania prímeria na východe Ukrajiny.

13.09.2014 16:12 , aktualizované: 20:43
Ukrajina, vrtuľník Foto: ,
Ukrajinský armádny vrtuľník v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata (213)

Oznámila to v Kyjeve prezidentská kancelária. Porošenko o svojom rozhodnutí telefonicky informoval švajčiarskeho prezidenta Didiera Burkhaltera, ktorý predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Porošenko podľa tlačovej služby prezidentskej kancelárie súhlasí nielen s rozšírením technickou možnosťou kontroly, ale aj so zvýšením počtu kontrolórov OBSE, ktorí v ​​bojovej zóne pôsobia. Burkhalter vyhlásil, že bezpilotné aparáty dorazia na Ukrajinu v čo najkratšom čase a sľúbil aj vyslanie ďalších monitorovacích tí­mov.

Podľa skorších správ ukrajinských médií v krajine teraz pôsobí asi 250 európskych pozorovateľov. Predpokladá sa, že ich počet sa v dohľadnej dobe zdvojnásobí.

Doneck hlási zatiaľ najvážnejšie boje od vyhlásenia prímeria

O zatiaľ najvážnejšom porušení prímeria informovali v sobotu ukrajinské médiá z Donecku. Podľa očitých svedkov sa od rána ozývajú explózie v okolí medzinárodného letiska a nad letiskovými objektmi stúpa stĺp hustého dymu. Podľa kyjevskej armády priestor ostreľujú povstalci.

Donecké letisko, ktoré leží na severnom okraji mesta, držia jednotky ukrajinskej armády, kým mesto samotné je už od jari pod kontrolou povstalcov. Podľa informácie ukrajinského velenia povstalci začali priestor ostreľovať krátko po svitaní, spravodajca agentúry Reuters zaznamenal delostrelecké salvy aj počas noci.

V sobotu dopoludnia podľa agentúry Unian prepukli boje aj v strategickom meste Debalceve, ktoré leží na ceste spájajúcej Doneck s Luhanskom. Prestrelky sú hlásené tiež z obcí Ždanivka a Krynyčne. Armáda za posledných 24 hodín podľa úradnej správy zničila tri povstalecké tanky a zabila 12 proruských ozbrojencov.

Ukrajinské jednotky podľa armádneho oznámenia na rastúce provokácie separatistov nereagujú, ale v prípade napadnutia sú nútené sa brániť. Prímerie bolo vyhlásené minulý týždeň v piatok, o jeho ďalšom osude majú vyjednávači hovoriť nasledujúci týždeň.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #proruskí separatisti