Bojovníci Islamského štátu sťali britského rukojemníka

Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili na internete video, na ktorom je zachytené údajné sťatie britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa.

14.09.2014 09:37
David Haines Foto:
Snímka z videa, na ktorom je údajne zaznamenaná poprava britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa (vľavo).
debata (23)

Existenciu videozáznamu s predpokladaným Hainesovým sťatím potvrdilo britské ministerstvo zahraničia, pričom súčasne uviedlo, že pracuje na čo najrýchlejšom overení pravdivosti nahrávky. Ide už o tretieho západného rukojemníka IS, ktorého podľa všetkého stihol rovnaký osud.

Britský premiér David Cameron označil zavraždenie Hainesa za „číre zlo“ a vyhlásil, že jeho vláda urobí „všetko, čo je v jej silách, aby vrahov chytila“. „Je to ohavná, desivá vražda nevinného humanitárneho pracovníka. Súcítim s rodinou Davida Hainesa, ktorý prejavil mimoriadnu odvahu a silu v tejto tvrdej skúške,“ uviedol premiér vo vyhlásení.

Americký prezident Barack Obama ostro odsúdil „barbarskú vraždu“ Hainesa a sľúbil, že USA budú spolupracovať s Britániou a ďalšími štátmi, aby boli vrahovia postavení pred súd a aby bola zničená hrozba, ktorú predstavujú islamisti pre ľudí na celom svete. „Spojené štáty stoja po boku Británie,“ zdôraznil Obama.

Extrémisti z IS už skôr pohrozili, že Haines bude po dvoch amerických novinároch – Jamesovi Foleym a Stevenovi Sotloffovi – ich ďalšou obeťou. Žurnalistu teroristi zabili v odvete za americké letecké útoky namierené proti Islamskému štátu. Na videu sa Sotloffom sa tiež Haines krátko objavil ako zamýšľaný ďalší terč islamistov.

Zábery Hainesovho sťatí sa podobajú zaznamenaným vraždám Foleyho a Sotloffa. Na videozázname označenom „Odkaz spojencom Ameriky“ maskovaný muž, ktorý je oblečený v čiernej farbe a hovorí s britským prízvukom, vyhlasuje, že smrť Brita je odplatou za prísľub vlády v Londýne vyzbrojiť Kurdov v severnom Iraku na boj proti Islamskému štátu.

„Tento Brit musí zaplatiť za váš sľub vyzbrojiť (kurdských milicionárov) proti Islamskému štátu,“ hovorí maskovaný muž, ktorý stojí nad kľačiacim Hainesom oblečeným v oranžovej kombinéze. Spojenectvo s USA len „urýchli vašu skazu a zatiahne Britov do ďalšej krvavej vojny, ktorú nemôžu vyhrať“, dodáva. Vzápätí je na videu vidieť, ako mužovi zotne hlavu.

Na konci nahrávky je ukázaný ďalší rukojemník, ktorého majú zabiť, ak britská vláda bude ďalej podporovať boj proti Islamskému štátu. Spomínaný muž bol identifikovaný ako Alan Henning, takisto britský štátny príslušník a humanitárny pracovník zajatý pri svojej práci v Sýrii.

Na nahrávke hovorí aj sám Haines a hovorí, že za jeho smrť nesie zodpovednosť premiér Cameron. "Vstúpil ste dobrovoľne do koalície s USA proti Islamskému štátu, presne ako váš predchodca Tony Blair. Pokračujete v trende britských ministerských predsedov, ktorí nedokážu nájsť odvahu vzoprieť sa Američanom. Bohužiaľ sme to my, britská verejnosť, kto nakoniec platí za sebecké rozhodnutie nášho parlamentu, "konštatuje Haines.

Obdobným spôsobom pred smrťou hovorili aj Foley a Sotloff o Obamovi. Má sa za to, že príhovory napísali členovia Islamského štátu a obete ich predniesli pod nátlakom.

Predpokladaný vrah Hainesa je podľa prvého hodnotenia analytikov ten istý muž, ktorý sa objavil s nožom v ruke na videách s Foleym a Sotloffom. Aj oni mali na sebe v okamihu smrti oranžové kombinézy a boli nafilmovaní v podobnej púštnej krajine ako Haines. Tentoraz sa vrah s britským prízvukom zmieňuje aj o amerických náletoch na pozície radikálov okolo priehrady pri meste Hadísa v západnom Iraku, ktoré USA začali 7. septembra. To naznačuje, že Hainesa zabili v priebehu uplynulého týždňa.

Štyridsaťštyriročný otec dvoch detí zo škótskeho Perthu Haines v minulosti spolupracoval s niekoľkými humanitárnymi organizáciami. Organizácia ACTED so sídlom v Paríži uviedla, že Brit sa na humanitárnych projektoch podieľal od roku 1999 a pomáhal obetiam konfliktov na Balkáne, v Afrike a na Blízkom východe. Bol zajatý v marci 2013 v blízkosti utečeneckého tábora na severe Sýrie s jedným spolupracovníkom, ktorého väznitelia pred niekoľkými mesiacmi prepustili. Haines mal vraj z minulosti armádnu skúsenosť a poznal dobre nebezpečnú oblasť.

Videozáznam s údajnou brutálnou vraždou Hainesa sa objavil len pár hodín po tom, čo jeho rodina v sobotu vyzvala mužovho únoscu, aby ju kontaktovali.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát