K Mexiku se blíži silný hurikán, úrady sú v pohotovosti

Hurikán Odile, ktorý sa pohybuje pozdĺž tichomorského pobrežia Mexika, v noci na nedeľu zosilnel, a úrady na západe krajiny preto vyhlásili pohotovosť.

14.09.2014 20:44
hurikán Odile Foto:
Satelitná snímka ukazuje štvrtú kategóriu hurikánu Odile.
debata (1)

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) v Miami už hurikán Odile sprevádzaný vetrom o rýchlosti 215 kilometrov za hodinu dosiahol štvrtú kategóriu v päťstupňovej škále sily hurikánov a na pevninu môže priniesť veľmi intenzívne zrážky.

Oko hurikánu sa v nedeľu ráno nachádzalo asi 360 kilometrov západne od prístavného mesta Manzanillo, nárazy vetra miestami dosahovali rýchlosť 260 kilometrov za hodinu. Hoci by búrka nemala udrieť priamo na pevninu, pocítia nepriazeň počasia najmä obyvatelia pobrežných oblastí v štátoch Baja California Sur, Colima, Sinaloa, Nayarit a Jalisco, uviedli meteorológovia.

Na tichomorskom pobreží sa teraz navyše nachádza mnoho turistov, pretože Mexičania si užívajú predĺžený víkend pred utorňajšom štátnym sviatkom, upozornila agentúra DPA.

Hurikán Odile sa pohybuje smerom na sever rýchlosťou 24 kilometrov za hodinu. Podľa predpovede zrejme zostane nad oceánom, jeho okraje by ale mohli v noci na pondelok alebo počas pondelka prejsť cez južnú časť polostrova Baja California.

Prudké lejaky zažilo mexické tichomorské pobrežie už začiatkom októbra, keď sa k pevnine priblížil hurikán Norbert.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #hurikán