Na Ukrajine hovoria o obnovení jadrového arzenálu

Rusko sa údajne vyhrážalo Ukrajine použitím taktických jadrových zbraní, Kyjev preto uvažuje o možnosti vlastnej jadrovej zbrane. Uviedol to pred novinármi ukrajinský minister obrany Valerij Heletej.

15.09.2014 07:08 , aktualizované: 15:20
debata (283)

Avšak, sám Heletej vzápätí uistil, že v tejto chvíli nie je obnovenie jadrového postavenia Ukrajiny na programe dňa. „Zdôrazňujem, že Rusko nám hrozilo použitím taktických jadrových zbraní,“ vyhlásil minister podľa denníka Ukrajinská pravda.

V takejto situácii Ukrajina podľa ministra očakáva pomoc od krajín Severoatlantickej aliancie, predovšetkým od USA a Británie. Ak sa Ukrajina pomoci nedočká, potom bude nútená vrátiť sa k vývoju vlastnej jadrovej zbrane.

„Ak dnes nedokážeme ubrániť (Ukrajinu), ak nám svet nepomôže, budeme nútení vrátiť sa k vytvoreniu tejto zbrane, ktorá nás ubráni pred Ruskom,“ povedal Heletej podľa spravodajského serveru newsru.com. Na upresnenie však dodal, že daná otázka nie je na programe dňa.

Ukrajina mala na svojom území po rozpade Sovietskeho zväzu tretí najväčší jadrový arzenál na svete, ale jadrových zbraní sa zriekla na oplátku za to, že v tzv. Budapeštianskom memorande sa USA, Británia a Rusko zaručili za zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

Kyjev pokladá anexiu Krymu za porušenie tejto dohody, Moskva sa naopak odvoláva na právo obyvateľov Krymu na sebaurčenie.

Vodca doneckých rebelov spochybnil mierové rokovania

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko vyjadril pochybnosť, či má zmysel pokračovať v mierových rozhovoroch s ukrajinskou vládou.

Zacharčenko sa tak vyjadril po tom, čo proruskí separatisti oznámili, že v dôsledku bojov v Donecku zahynulo za posledných 24 hodín šesť civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

Ukrajinský exprezident Leonid Kučma (vpravo) s... Foto: SITA/AP
Zacharčenko, Kučma Ukrajinský exprezident Leonid Kučma (vpravo) s lídrom proruských rebelov Alexandrom Zacharčenkom počas konferencie v Minsku.

Pred desiatimi dňami bola v Minsku za účasti predstaviteľov ukrajinskej a ruskej vlády, separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) podpísaná dohoda o prímerí medzi vládou v Kyjeve a rebelmi v konflikte, ktorý si už vyžiadal najmenej 2 700 mŕtvych.

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ktorý je členom kontaktnej skupiny sprostredkujúcej dialóg Kyjeva s povstalcami, uviedol, že ďalšia mierová schôdzka by sa mala uskutočniť v tomto týždni.

„Na čo je to dobré, zísť sa znovu tento týždeň, o čom budeme rokovať? Najprv je potrebné rešpektovať prímerie,“ povedal ruskej agentúre Interfax „premiér“ doneckých povstalcov. „Kyjev nerešpektuje podmienky prímeria, ktoré bolo uzavreté v Minsku. Ostreľovanie našich miest a našich pozícií pokračuje,“ dodal.

Ukrajinská vláda naopak v nedeľu obvinila separatistov, že paľbou na pozície ukrajinských ozbrojených síl ohrozujú mierový proces.

Z Donecka hlásia dve desiatky obetí bojov

Šesť civilistov zabili za posledných 24 hodín pri bojoch medzi ukrajinskou armádou a proruskými rebelmi v meste Donecku na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa ide o najťažšie civilné straty od vyhlásenia prímeria.

Jedenásť obetí bojov a štyroch zranených tiež hlásia z obce Kirovsk neďaleko Donecka, napísala agentúra Interfax.

V Doneckej oblasti prebiehajú ďalej ozbrojené strety napriek prímeriu, ktoré 5. septembra uzatvorila vláda v Kyjeve sa separatistami. „Šesť civilistov pri násilnostiach v meste zomrelo,“ povedal starosta povstalcov ovládaného Donecku.

Priamym svedkom násilia sa stala v nedeľu aj päťčlenná skupina pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá má v oblasti na prímerie dohliadať. Iba 200 metrov od nich vybuchli podľa agentúry AP štyri mínometné granáty. Monitorovacia misia vyviazla z incidentu bez zranení, len s poškodeným automobilom.

283 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #jadrová zbraň