Brazílsky súd uznal rodný list s tromi rodičmi

Brazília prvýkrát dovolila, aby boli na rodnom liste dieťaťa uvedení traja rodičia. Súd totiž rozhodol, že v prípade novonarodeného dievčatka môžu mať rodičovské práva biologickí rodičia i partnerka matky, ktorá s ňou žije v dlhodobom vzťahu. Informoval o tom server BBC.

15.09.2014 08:13
debata (10)

Dve brazílske lesbičky, ktoré spolu žijú štyri roky, sa rozhodli založiť rodinu s pomocou spoločného priateľa. Ten súhlasil, že s počatím pomôže, ale len pod podmienkou, že bude v rodnom liste uvedený ako otec.

Dieťa sa narodilo 27. augusta a biologickí rodičia sa obrátili na súd so žiadosťou, aby na rodnom liste mohol byť ako ďalší rodič zapísaná aj partnerka biologickej matky. Súd s tým súhlasil a odôvodnil to faktom, že všetci zúčastnení plnia rodičovskú funkciu.

„Byť otcom a matkou znamená predovšetkým starať a mať zodpovednosť. Som si istý, že toto dieťa má veľké predpoklady byť v živote šťastné,“ uviedol v rozsudku sudca Rafael Pagnoni Cunha.

V rodnom liste dievčatka sú tak uvedené dve matky, jeden otec a šesť starých rodičov. Prípad sa podľa všetkého stane precedensom pre ďalšie homosexuálne páry, ktoré spoločne vychovávajú deti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #LGBTI+