Hranicu na severe Sýrie kontrolujú aj kurdské bojovníčky

Hranice medzi Irakom a severnou časťou Sýrie ovládajú Kurdi, ktorí si na pozadí nemilosrdnej občianskej vojny medzi opozíciou a režimom dláždia svoju vlastnú cestu.

15.09.2014 09:51
debata (3)

Mapu regiónu prekresluje vojna a rovnako ako si Islamský štát (IS) načrtol o niečo južnejšie svoje vlastné teritórium, robia podobne aj Kurdi, píše server BBC. Obe strany sa stretávajú na mieste zvanom Džazá, kde vlniace sa kopce prechádzajú cez rovinatú a prašnú púšť.

Práve tu prebiehajú takmer každodenné strety medzi bojovníkmi IS a príslušníkmi ľudových obranných jednotiek YPG. Ide o odnož gerilovej skupiny tureckých Kurdov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Európska únia a Spojené štáty považujú za teroristickú organizáciu.

Približne jednu tretinu sýrskych kurdských jednotiek tvoria ženy. Bojujú v predných líniách po boku mužov a podstupujú rovnaké riziká a čelia rovnakému nebezpečenstvu.

Diren, jedna z kurdských bojovníčok tvrdí, že ženy sú najstatočnejšie bojovníčky. „Ničoho sa nebojíme. Skôr samy seba vyhodíme do povetria, než aby sme sa nechali zajať bojovníkmi Islamského štátu,“ hovorí. Mnohé z týchto bojovníčok ešte nemali 20 rokov, čo je aj prípad devätnásťročnej Di­ren.

Podobne ako nasledovníci Islamského štátu sú aj Kurdi vo väčšine prípadov sunnitskí moslimovia. Tu však vzájomná podoba končí. Diren uvádza, že pre fanatikov z IS sú ženské bojovníčky „harám“ (teda niečo, čo Alah zakazuje). „Svetu sa prezentujú ako ostrí chlapci, ale keď nás vidia so zbraňami, utekajú,“ hovorí Diren.

Kurdskí bojovníci potrebujú podporu z regionálnych mocností

V tejto časti severnej Sýrie zvádzajú Kurdi boje s islamskou republikou už dlhšie ako dva roky. Avšak, na rozdiel od Iračanov boli pomerne úspešní a podarilo sa im upevniť svoju moc v oblasti aj bez pomoci USA.

Asia Abdulláhová pôsobí ako podpredsedníčka Demokratickej zjednotenej strany, dominantnej politickej strany v Kurdmi kontrolovaných oblastiach Sýrie. Rovnako ako v prípade väčšiny miestnych funkcionárov, visí aj v jej kancelárii portrét uväzneného vodcu PKK Abdullaha Öcalana.

Abdulláhová uvádza, že boj Kurdov proti IS podporuje väčšina miestnych, vrátane Arabov a kresťanov. „Islamský štát je veľkou hrozbou pre celý Blízky východ aj pre všetkých Sýrčanov. Bojujeme hlavne my a potrebujeme väčšiu podporu regionálnych mocností,“ vysvetľuje.

Dediny, ktoré sa v tejto púštnej krajine nachádzajú, už väčšina civilistov opustila. Tí, čo zostali, chcú bojovať. Abú Bandar Hádí tvrdí, že nebezpečná rýchlosť, s akou sa Islamskému štátu darí postupovať, je z veľkej časti spôsobená schopnosťou IS získať podporu miestnych sunnitských kmeňov. Podľa neho podporuje IS takmer polovica obyvateľov žijúcich v okolí. „Boli to naši susedia alebo rodinní príslušníci, ktorí sa pridali k Islamskému štátu,“ uvádza Hadí.

Sores Xani, člen kurdskej spravodajské služby, poznamenáva, že väčšina bojovníkov, ktorých chytí, pochádza z radov miestnych. Tvrdí tiež, že všetci bojovníci zo zahraničia nosia pásy s výbušninami a ak sa dostanú do zajatia, odpália sa.

Kurdi na severe Sýrie vedú boj o zabezpečenie vlastnej existencie. Nemilosrdná občianska vojna, ktorá v krajine prebieha, im dáva možnosť bojovať o kontrolu nad niektorými oblasťami, ktoré získajú porážkou vojsk režimu v Damasku.

Hranice ich vysnívaného štátu sa však stretávajú s hranicami kalifátu, ktorý Islamský štát vyhlásil. A Kurdi vedia, že toto fanatické a kruté hnutie nebudú schopní poraziť sami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi #Islamský štát