Irán sa nepripojí k bojom proti Islamskému štátu

Irán odmietol americkú požiadavku na spoluprácu v boji proti radikálom zo skupiny Islamský štát (IS). Vyhlásil to iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

15.09.2014 13:22 , aktualizované: 14:12
Chamenei Foto:
Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.
debata (8)

Irán nie je zastúpený na parížskej medzinárodnej konferencii, kde sa rokuje o postupe proti IS v Iraku. Šiitský Irán je jeho sused a spojenec, ale proti jeho účasti na konferencii boli podľa BBC hlavne arabské sunnitské štáty.

Chameneí, ktorý bol po operácii prostaty prepustený z nemocnice, vyhlásil, že USA žiadali Irán o spoluprácu v boji proti IS prostredníctvom svojho veľvyslanca v Bagdade. „Odmietol som to, pretože majú (USA) špinavé ruky. Minister zahraničia (John Kerry) o to osobne žiadal tiež (iránskeho kolegu) Muhammada Džávada Zarífa, ale ten odmietol,“ povedal ajatolláh.

Podľa neho USA hľadajú „zámienku, aby mohli v Iraku a Sýrii robiť to, čo v Pakistane, teda bombardovať bez poverenia, čokoľvek budú chcieť“.

Kerry minulý týždeň hľadal na Blízkom východe spojencov pre koalíciu proti IS a z arabských krajín je desať pripravených pripojiť sa. Celkovo by koalícia mohla mať až 40 členov, ale nie všetci sa budú podieľať na vojenských operáciách.

USA chcú letecké údery rozšíriť aj na Sýriu, kde je však situácia zložitejšia ako v Iraku vzhľadom na problematický vzťah s vládou v Damasku.

Irán patrí k spojencom Sýrie rovnako ako Iraku. Neúčasť Teheránu na parížskej konferencii irackí politici ľutovali. Prezident Fuád Masúm pripomenul, že Irán hneď na začiatku boja proti IS poskytol Iraku humanitárnu pomoc a vojensky pomáhal irackej vláde i Kurdom.

Účastníci parížskej konferencie sa dohodli na širokej podpore Iraku

Účastníci medzinárodnej konferencie v Paríži sa v pondelok dohodli na širokej podpore Iraku v boji proti islamským radikálom. Pomoc bude poskytnutá všetkými prostriedkami, medzi ktorými budú aj prostriedky vojenské. Vyplýva to zo záverečného vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra AFP.

Účastníci parížskej schôdzky sa zhodli, že Islamský štát (IS) „predstavuje hrozbu pre Irak, ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo“. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že všetci účastníci sa zaviazali „podporiť všetkými dostupnými prostriedkami novú irackú vládu v boji“ proti IS. Táto podpora má zahŕňať aj náležité vojenské prostriedky.

Francúzsky prezident François Hollande na začiatku konferencie povedal, že globálna hrozba, akú IS predstavuje, si vyžaduje globálnu reakciu. USA zostavujú širokú koalíciu, ktorá má pomôcť bojovať proti IS v Iraku a tiež v Sýrii. Môže mať až 40 členov, medzi ktorými bude desiatka arabských štátov.

Hollande sa snažil vyzdvihnúť umiernenú sýrsku opozíciu, ktorá je zatlačená do pozadia islamskými radikálmi. „Chaos je pre nich (IS) výhodný. Preto musíme podporiť tých, ktorí sú schopní vyjednávať a robiť kompromisy v prospech budúcej Sýrie. Pre Francúzsko sú to práve sily demokratickej opozície,“ povedal Hollande.

Francúzsko v pondelok začalo pozorovacie vojenské lety nad Irakom. Zúčastňujú sa na nich francúzske bojové lietadlá z francúzskej základne v Spojených arabských emirátoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Alí Chameneí #Islamský štát