Primár v Klatovách mal mučiť detských pacientov, tvrdí česká polícia

Polícia v Česku podozrieva bývalého primára detského oddelenia v klatovskej nemocnici v Plzenskom kraji Jiřího Havránka, ktorý tam pôsobil od mája 2012 do mája 2013. Podľa polície neprimeranými a takmer sadistickými zákrokmi mučil malých pacientov.

15.09.2014 13:52
debata (4)

Informoval o tom server Novinky.cz. Policati zaznamenali desať prípadov detí od jedného do dvoch rokov s tým, že sa niektoré z nich sa takmer skončili ich smrťou.

Vyšetrovanie ukázalo, že 42-ročný bývalý primár trpí bipolárnou afektívnou poruchou, čo je vážna duševná choroba – v minulosti známa ako maniodepresívna psychóza.

Diagnóza tak Havránka zachránila pred trestným stíhaním za ťažké ublíženie na zdraví. Znalci tvrdia, že v čase činu vraj konal v nepríčetnosti a nerobil kroky s úmyslom poškodiť zdravie detí, ale nedokázal sa ovládnuť.

„Konal v presvedčení, že z profesionálneho hľadiska robí pre pacientov to najlepšie,“ uviedli v posudku experti. Polícia zdôraznila, že aj keď lekár o svojom zdravotnom stave vedel, vykonával prácu, ktorá si vyžaduje znalosti i koncentráciu. Tie mu však v tomto období chýbali.

Server tiež upozornil, že lekárova diagnóza vylučuje, aby vykonával dané povolanie, napriek tomu naďalej v odbore pracuje. Ako je známe, z psychiatrického posudku vyplýva, že choroba bude mať pravdepodobne celoživotný priebeh. Súd v prípade exprimára rozhodne o ochrannej psychiatrickej liečbe.

Podľa denníka Právo kriminalisti zistili počas pôsobenia lekára v nemocnici v meste Klatovy desať prípadov, keď pri jeho „zbytočných, nesprávnych a diletantských zákrokoch“ prežili deti veľké utrpenie.

Niektoré z jedno- až dvojročných pacientov sa dostali do ohrozenia života a museli ich urýchlene previezť do fakultnej nemocnice v Plzni. Podľa periodika išlo hlavne o opakované vpichy do žíl, keď telá detí boli dopichané na celom tele a zlyhávali im životné funkcie.

Dvojročnému dievčatku s ľahkými popáleninami na povrchu tela sa Havránek 23-krát pokúšal zaviesť kanylu do žily a pacientka bola počas zákrokov úplne pri vedomí. Experti pri tom skonštatovali, že dievčatko má teraz psychickú ujmu. Lekár dával deťom do žily taktiež vysoké dávky anestetík a preto sa dostali do ohrozenia života.

Jedna z pacientok bola intoxikovaná a nastal u nej prudký pokles tlaku. Zachránili ju pokročilom čase iní lekári počas resuscitácie. Ďalšieho malého pacienta po nevydarenej anestézii museli lekári udržiavať takmer dva týždne v umelom spánku, informoval portál.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #lekári #Klatovy