Vodcu Moslimského bratstva opäť odsúdili na doživotie

Súd v Egypte poslal v pondelok opäť na doživotie do väzenia vodcu zakázaného hnutia Moslimské bratstvo Muhammada Badíu.

16.09.2014 07:04
debata

Jeho a 14 podporovateľov hnutia uznal vinnými z vrážd a podnecovania ku krvavým nepokojom po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou v roku 2013. Pojednávanie sa malo zaoberať výpoveďami svedkov, sudca však prítomných prekvapil a vyniesol verdikt.

V prípade známom ako Bahr al-Azám bol líder bratstva spolu s ďalšími obvinený z vraždy piatich ľudí a pokusu o vraždu stovky ďalších počas násilností, ktoré vypukli v Gíze pri Káhire 15. júla 2013.

Badíu a 182 ďalších stúpencov bratstva ešte v júni odsúdili na smrť v rámci masového procesu pre nepokoje v oblasti Minjá, ktoré skončili smrťou policajta. Doživotie už Badía dostal v júli v inom prípade týkajúcom sa násilia a blokovania ciest severne od Káhiry počas protestov Mursího stúpencov. Rovnaký trest dostal aj v auguste za iné obvinenia týkajúce sa iniciovanie zrážok pri mešite v Gíze.

Egyptská vláda ešte koncom roka 2013 zaradila Moslimské bratstvo na zoznam teroristických skupín, pričom hnutie obvinila z organizovania vlny nepokojov po zosadení Mursího. Hlavou štátu je od júna bývalý náčelník armády Abd al-Fattáh as-Sísí známy ako hlavná postava stojaca za Mursího zosadením.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo