Svet vypočul iracké SOS

Tri desiatky krajín, z toho tretinu arabských, dal dokopy odpor k vyčíňaniam Islamského štátu.

16.09.2014 07:14
Paríž, Hollande, Kerry, Lavrov Foto: ,
Na parížskej konferencii o pomoci Iraku si francúzsky prezident François Hollande podáva ruku s čínskym zástupcom a šéf americkej diplomacie John Kerry s ruským partnerom Sergejom Lavrovom.
debata (4)

Pod patronátom Francúzska sa v Paríži zišli šéfovia diplomacií USA, Ruska, vysokí predstavitelia Číny a ďalších štátov, aby dali bokom svoje rozpory a hľadali spoločný postup proti teroristickej organizácii kontrolujúcej veľkú časť Iraku a Sýrie.

Účastníci parížskej konferencie sa dohodli na širokej podpore Iraku v boji proti islamským radikálom. „Pomoc bude poskytnutá všetkými prostriedkami, medzi nimi vojenskými,“ zhrnula hlavný bod záverečného vyhlásenia agentúra AFP. Zastúpené krajiny a medzinárodné organizácie sa zhodli, že „Islamský štát predstavuje hrozbu pre Irak, ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo“.

Na celosvetovú hrozbu podľa francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda treba reagovať celosvetovo. „Hrozba je globálna, aj odpoveď teda musí byť globálna,“ udal tón konferencii, na ktorú popri irackom prezidentovi Fuádovi Masúmovi pozval aj amerického a ruského ministra zahraničných vecí Johna Kerryho a Sergeja Lavrova. „Boj Iraku proti teroristom je aj náš boj. Musíme sa k nemu zaviazať spoločne,“ dodal Hollande.

O pomoc v Paríži naliehavo žiadal iracký prezident. „Želáme si intervenciu predovšetkým na logistickej úrovni a obzvlášť intervenciu vedenú vojenskými prostriedkami. Nepotrebujeme vojakov, ktorí budú bojovať na irackom území. Potrebujeme leteckú pomoc a potrebujeme ju rýchlo. Ak s ňou budete váhať, je možné, že radikáli obsadia ďalšie územie a stanú sa ešte väčšou hrozbou,“ vyhlásil Masúm podľa rozhlasovej stanice Europe 1.

Hostiteľská krajina konferencie sa rozhodla ísť príkladom. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius oznámil, že včera vzlietli jeho prvé prieskumné lietadlá zo základne v Abú Dabí na misiu v Iraku. „Keby sme zostali nečinní, bolo by to ako povedať tým mäsiarom, ‚len do toho, nič vám nestojí v ceste‘. To nedopustíme,“ povedal.

Londýn, pobúrený víkendovou popravou svojho humanitárneho pracovníka teroristami Islamského štátu, sa tiež rozhodol pre rázny postup. Britská vláda zverejnila päťbodový akčný plán namierený proti Islamskému štátu.

Okrem materiálnej pomoci Iraku a Kurdom a diplomatickej ofenzívy na pôde OSN ráta dokument aj s vojenským zapojením sa do Američanmi vedenej operácie proti Islamskému štátu. Washington, ktorý už od augusta vysiela svoje lietadlá, aby bombardovali objekty teroristov v Iraku, už oznámil, že sa chystá vytvoriť medzinárodnú koalíciu proti Islamskému štátu za účasti asi 40 krajín.

Koalíciu podporujú viaceré arabské štáty vrátane Saudskej Arábie. Prispieť do nej sa chystajú Južná Kórea, Japonsko, Nový Zéland i Austrália, ktorej premiér sľúbil vyslať na základňu v Spojených arabských emirátoch šesťsto vojakov a niekoľko lietadiel.

Podľa ruského ministra slabinou parížskej konferencie bolo, že na ňu nedostal pozvanie Irán. Teherán, hoci je kľúčovým spojencom Bagdadu, oznámil, že pri riešení situácie v Iraku nebude spolupracovať s USA. Lavrov tiež kritizoval západné mocnosti, že v boji proti Islamskému štátu nie sú ochotné spolupracovať so sýrskym režimom Bašara Asada, ktorý tiež bojuje proti tejto teroristickej organizácii.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irak #Islamský štát