Kábulom otriasla explózia, zahynuli štyria vojaci

Pri atentáte spáchanom v utorok pri americkom veľvyslanectve v afganskej metropole Kábule zahynuli štyria zahraniční vojaci.

16.09.2014 07:38 , aktualizované: 08:33
debata

Podľa agentúry Reuters sa k akcii prihlásilo radikálne hnutie Taliban. Medzinárodná vojenská koalícia oznámila, že na mieste je okrem mŕtvych tiež päť ranených.

Reuters hovorí o bombovom útoku, ale námestník afganského ministerstva vnútra na twitterovom účte napísal, že útok spáchal samovražedný atentátnik, ktorý zaútočil na konvoj zahraničných vojakov.

Útok sa odohral na frekventovanej ceste, ktorá vedie od amerického veľvyslanectva na kábulské letisko. Po výbuchu, ktorý v okolí vyrazil okenné sklá, sa na veľvyslanectve rozozvučali poplašné sirény a nad miestom sa vznášal veľký oblak bieleho dymu. Na miesto zakrátko dorazili sanitky.

V Afganistane stúpa napätie po júnových prezidentských voľbách, o ktorých výsledok sa stále sporia dvaja hlavní uchádzači, bývalí ministri zahraničia a financií Abdulláh Abdulláh a Ašraf Ghaní. Spor destabilizuje krajinu v predvečer plánovaného stiahnutia väčšiny zahraničných vojakov do konca tohto roka.

Neistoty využívajú povstalci z radikálneho hnutia Taliban, útočiaci na vládnych predstaviteľov po celej krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #Kábul