Ebola zabila v Afrike už takmer 2500 ľudí

Vírus smrtiacej eboly zabil v západnej Afrike 2461 ľudí, teda polovicu z 4985 chorých. V najnovšej bilančnej správe to v utorok oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

16.09.2014 10:38 , aktualizované: 16:18
ebola, Sierra Leone Foto: ,
Oblasť, ktorá je súčasťou nemocnice v Sierra Leone, kde liečia pacientov nakazených vírusom ebola.
debata (26)

Doteraz sa hovorilo o 2400 obetiach a asi 4000 nakazených.

Námestník riaditeľa WHO Bruce Aylward povedal, že kríza, akú vyvolala ebola, sa nedá porovnať s ničím v modernej dobe. „Netušíme, kam až tie čísla dospejú,“ povedal.

Domnieva sa, že predchádzajúce odhady, keď sa hovorilo o tom, že počet nakazených tento rok dosiahne 20 000, sú zrejme podhodnotené. Ak bude reakcia sveta ale dostatočne rýchla, bude podľa nových odhadov možné udržať množstvo prípadov v mnohých desiatkach tisíc.

OSN predpokladá, že najviac chorých – asi 40 percent – bude v Libérii. Na Sierru Leona pripadne 34 percent a na Guineu 16 percent prípadov. Počet nakazených by sa mal koncom roka začať znižovať a od polovice roka budúceho by potom nemalo nových prípadov pribúdať.

Na tlačovej konferencii v Ženeve vystúpila tiež šéfka humanitárnych operácií OSN Valerie Amosová a povedala, že na boj s ebolou je potrebné získať miliardu dolárov. „Je to mimoriadna finančná výzva,“ povedala. Podľa odhadov OSN žije v oblastiach, kde je najviac nakazených, vyše 22 miliónov ľudí. „Musíme zabrániť zrúteniu zdravotného systému“ v najpostihnu­tejších krajinách, oznámila Amosová.

Týmito krajinami sú Libéria, Sierra Leone, Guinea a Nigéria. USA pošlú do Libérie 3000 vojakov s úlohou pomôcť organizovať tamojší zdravotný systém pre boj proti tomuto smrteľnému ochoreniu. Majú vybudovať 17 zdravotníckych zariadení špecializovaných na liečbu eboly, školiť zdravotníkov v tempe 500 týždenne a poskytnúť tiež lôžka pre chorých.

Aylward povedal, že v Libérii sa treba zamerať na starostlivosť na komunitnej úrovni, pretože nové liečebné kliniky nebudú k dispozícii týždne a mesiace. „Je absolútne nevyhnutné vytvoriť podmienky, ktoré umožnia izolovať chorých, takže nebudú môcť nakaziť ostatných,“ povedal k situácii v Libérii Aylward.

Obama pošle do Libérie pre ebolu vojakov

Americký prezident Barack Obama zverejní v utorok plány na vyslanie 3 000 vojakov do Libérie, kde majú pomôcť v boji proti smrteľnému vírusu ebola.

Informovali o tom americkí predstavitelia. Vojaci USA by mali dohliadať na budovanie nových liečebných centier a pomôcť vyškoliť zdravotnícky personál.

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová sa obrátila so žiadosťou o pomoc v tejto veci priamo na Obamu. Viacerí zdravotnícki experti americký plán vítajú, hoci spochybňujú jeho zameranie len na Libériu.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #ebola #Libéria