Ruská polícia vykonala razie u Tatárov na Kryme

Ruská polícia v utorok vykonala razie v sídle neoficiálneho parlamentu krymských Tatárov v Simferopole a prenikla do redakcie tatárskeho ústredného tlačového orgánu Avdet.

16.09.2014 11:16
Ukrajina, Krym, Tatári Foto: ,
Krymskí Tatári.
debata (13)

Oznámil to najvyšší duchovný predstaviteľ ukrajinských moslimov Said Ismajlov a správu potvrdila ruská agentúra ITAR-TASS. Ruské ministerstvo vnútra k akcii neposkytlo novinárom žiadne vysvetlenie.

Budovu tatárskeho „medžlisu“ podľa ITAR-TASS obkľúčila polícia, ktorá dovnútra nikoho nepúšťa. Policajti údajne vykonávajú bližšie nešpecifikované vyšetrovacie úkony. Ukrajinskú vlajku, ktorá bola na budove vyvesená, policajti strhli. „Modlím sa za bezpečnosť našich krymských bratov a sestier,“ uviedol vo vyhlásení ukrajinský mufti Ismajlov.

Na Kryme, ktorý Rusko anektovalo, žije niekoľko sto tisícok krymských Tatárov, potomkov obyvateľov stredovekého chanátu. S marcovou ruskou okupáciou sa Tatári nezmierili a ich obavy z rusifikácie a náboženského a etnického útlaku silnie. Neoficiálny vodca krymských Tatárov Mustafa Džemilev žije na Ukrajine a na Krym sa z rozhodnutia ruských úradov vrátiť nesmie.

Represie proti krymským Tatárom zosilneli minulý týždeň v súvislosti s ruskými komunálnymi voľbami, ktoré sa uskutočnili v nedeľu. Domácnosti krymskotatarských aktivistov prehľadávala polícia v snahe objaviť „podvratnú“ literatúru. Škandál vyvolal incident v istej krymskej tatárskej škole, ktorú pred voľbami navštívila delegácia ruských úradníkov a žiaci ich uvítali ukrajinskou národnou hymnou.

V utorok podľa denníka Ukrajinská pravda polícia prenikla do bytu krymskotatarského aktivistu Eskendera Barijeva a zabavila tam písomné dokumenty a dátové nosiče.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Tatári