Sopka Mayon vyhnala z domova tisíce Filipínčanov

Najaktívnejšia sopka Filipín opäť chrlí veľké hrudy lávy, ktoré sa kotúľajú po jej úbočiach do približne kilometrovej vzdialenosti a donútili úrady evakuovať z okolia niekoľko tisíc dedinčanov.

16.09.2014 16:45
Filipíny, sopka, vulkán, Mayon, kráter Foto: ,
Filipínsky vulkán Mayon.
debata

Podľa utorňajšieho vyjadrenia riaditeľa štátneho vulkanologického ústavu Renata Soliduma najnovšia erupcia na vrchu Mayon zatiaľ nie je „výbušná“, zvýšený stupeň výstrahy však poukazuje na možnosť „nebezpečnej erupcie“ v priebehu najbližších týždňov.

Kráter v nadmorskej výške 2 460 metrov je zaplnený roztavenou lávou, ktorá ožaruje nočnú oblohu, a zostupujúce žeravé kusy sú podľa vulkanológa Eda Laguertu viditeľné z veľkej vzdialenosti. Guvernér provincie Albay nariadil evakuáciu dedín ležiacich v osemkilometrovom okruhu od krátera, čo by sa mohlo týkať až 12-tisíc ľudí. Do vzdialenosti šiestich kilometrov vláda zriadila trvalé pásmo ohrozenia so zakázaným vstupom.

Sopka Mayon v juovýchodnej časti filipínskeho ostrova Luzon je vyhľadávaným cieľom turistov okrem iného aj pre svoj takmer dokonale súmerný kužeľový tvar. Okrem samotnej erupcie filipínske úrady znepokojuje aj búrka v Tichomorí, ktorá by mohla v najbližších dňoch zasiahnuť rovnakú oblasť a vyvolať tak smrtiace zosuvy sopečného bahna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #sopka #vulkán #erupcia