Palestína, Izrael a OSN sa dohodli na obnove Gazy

Organizácia Spojených národov, Izrael a palestínska samospráva dosiahli dohodu, ktorá umožní začatie obnovy vojnou zničeného Pásma Gazy.

16.09.2014 22:11
Pásmo Gazy, Palestínčania Foto: ,
Palestínsky chlapček stojí pred zničenou 6-poschodovou budovou na predmestí mesta Gaza. Budova sa zrútila po izraelskom bombardovaní.
debata (2)

V utorok o tom na pôde Bezpečnostnej rady OSN informoval jej koordinátor pre blízkovýchodný mierový proces Robert Serry, podľa ktorého boli predmetom sprostredkova­teľského úsilia „práce v potrebnom rozsahu“, a to za účasti súkromného sektora v Pásme Gazy a s vedúcim postavením palestínskej samosprávy. Monitorovanie zo strany OSN by malo navyše poskytnúť záruky, že dodávané materiály budú použité výhradne na civilné účely.

Najnovší konflikt medzi Izraelom a militantmi z Pásma Gazy trval od 8. júla do 26. augusta, pričom zanechal veľké časti územia na pobreží Stredozemného mora v troskách. Palestínska samospráva zverejnila štúdiu, podľa ktorej by obnova stála 7,8 miliardy amerických dolárov (6,02 mld. eur), čo je dvaapolnásobok gazského hrubého domáceho produktu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #OSN #Pásmo Gazy