Hľadaného Iránca vydali Česi do USA, za mučenie mu hrozí doživotie

Do štátu Kalifornia dorazil Iránec Hosejn Najerí, ktorého česká justícia vydala Spojeným štátom. Informoval o tom úrad prokurátora juhokalifornského okresu Orange County. Najerí je v USA obvinený z podielu na únose a brutálnom mučení kalifornského lekárnika a môže dostať až doživotie.

17.09.2014 07:33
letisko, lietadlo Foto: ,
Českí vyšetrovatelia chytili Iránca na letisku, keď sa snažil dostať do Španielska za svojimi príbuznými. /Ilustračné foto/
debata

Najerího po prílete uväznili bez možnosti kaucie. V stredu sa má dostaviť pred súd v meste Santa Ana, kde ho budú súdiť spolu s ďalšími obvinenými Kylom Handleym, Ryanom Kevrkianom a Naomi Rhodusovou.

Začiatkom septembra potvrdila rozhodnutie pražského mestského súdu o prípustnosti Najerího vydania ministerka spravodlivosti Helena Válková. USA vydali na Najerího medzinárodný zatykač pre dvojnásobný únos za výkupné, mučenie, vážne zmrzačenie a vlámanie sa do objektu. Českí kriminalisti muža chytili vlani v novembri na pražskom Letisku Václava Havla, keď sa snažil dostať do Španielska za svojim príbuznými.

Podľa FBI vnikol maskovaný Najerí 2. októbra 2012 s ďalšími páchateľmi do domu v Newport Beach, v ktorom spoločne so svojou priateľkou býval majiteľ špecializovanej lekárne, v ktorej sa predáva marihuana na lekárske účely. Lekárnikovi i jeho družke zviazali ruky aj nohy a potom dom prehľadali.

Keď nenašli peniaze, údajne odviezli oboch prepadnutých do púšte na miesto vzdialené 160 kilometrov. Cestou lekárnika kopali, podrobovali ho elektrickým šokom a chceli od neho milión dolárov. Keď im neprezradil, kde má ukrytú hotovosť, poleptali ho čistiacim roztokom a potom mu amputovali penis. Po ich odchode sa žene podarilo dôjsť pre pomoc a obaja unesení skončili v nemocnici. Organizátorom zločinu je podľa vyšetrovateľov 35-ročný Handley.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #FBI #Irán #medzinárodný zatykač