Rakúšania hľadajú utečené študentky. Vydali sa za čečenských bojovníkov

Jedna z dvojice rakúskych školáčok, ktoré sa v apríli vybrali podporiť džihádistov do Sýrie, je podľa niektorých špekulácií mŕtva. Rakúsky bulvárny denník Heute to však vyvrátil a dokonca sa prikláňa k názoru, že obe dievčatá sú tehotné.

17.09.2014 09:45
Sýria, džihád Foto: ,
Dve rakúske školáčky sa rozhodli utiecť do Sýrie a pridať sa na stranu bojujúcich džihádistov.
debata (13)

Viedenčanky bosnianskeho pôvodu v apríli utiekli z domu a rodičom zanechali len list na rozlúčku. „Nehľadajte nás. Budeme slúžiť Allahovi a pre neho zomrieme,“ napísala Sabina Silimovicová (15) a jej kamarátka Samra Kesinovicová (16).

Neskôr dievčatá, ktoré sa zradikalizovali v jednej viedenskej mešite, na Facebooku odkázali: „Smrti sa nebojíme. Smrť je náš cieľ.“

Samra vraj prišla o život

Rodičia majú o svoje dcéry skutočný strach. Na sociálnych médiách sa totiž rozšírila správa, že Samra prišla o život. Rakúske ministerstvo vnútra to síce nepotvrdilo, ale aj tak jej rodičov informovalo o možnej smrti dievčaťa.

„Sme v kontakte so zahraničnými tajnými službami,“ povedala hovorkyňa ministerstva Johanna Miklová-Leitnerová. Denník Heute však tvrdí, že Samra žije, pretože s priateľmi nadviazala kontakt prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Aj Sabina vraj prostredníctvom internetu pod pseudonymom odkázala: „Ani jedna z nás nie je mŕtva“.

Dôvodom špekulácií o smrti Sabiny boli informácie o úmrtí v najbližšom okolí jej manžela. Obe dievčatá, ktoré sú od 10. apríla v Sýrii, sa totiž medzitým vydali za čečenských bojovníkov a pravdepodobne sú aj tehotné. Svedčia o tom príspevky na Facebooku, kde ich užívateľské mená obsahujú priezvisko Umm, čo znamená matka.

Pre islamistov je internet požehnaním

O smrti viedenskej školáčky však hovorili aj ďalšie dve študentky, ktoré minulý týždeň na ceste do Sýrie zadržala polícia a ktoré mali byť v kontakte so Sabinou a Samrou vďaka internetu. Na príklade týchto rakúskych študentiek je jasne vidieť, ako veľmi je pre Islamský štát dôležitý internet.

Dievčatá komunikujú vďaka nemu s ďalšími mladými ľuďmi. Keď sa Sabinin otec rozhodol hľadať svoju dcéru a odišiel do Sýrie, dievča mu cez internet odkázalo, že jeho šanca ju nájsť je jedna ku 722 222 222.

Z Rakúska sa do Sýrie alebo Iraku vydalo bojovať po boku radikálov z organizácie Islamský štát vyše sto samozvaných „božích bojovníkov“. Tridsať z nich podľa odhadov rakúskeho ministerstva vnútra už padlo.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sýria #džihád #Islamský štát #školáčky