Posledný prieskum v Škótsku: Za je 49 percent, 51 proti

Rozdiel medzi prívržencami a odporcami škótskej nezávislosti je podľa prieskumu zverejneného v predvečer referenda dvojpercentný.

17.09.2014 10:34 , aktualizované: 20:49
Škótsko, nezávislosť Foto: ,
V piatok ráno bude už známe, či sa Škóti rozhodli pre nezávislosť alebo nie. /Ilustračné foto/
debata (14)

Prieskum, ktorý približne 12 hodín pred začiatkom hlasovania zverejnila televízia STV News, hovorí o 49-percentnej podpore pre nezávislé Škótsko a 51 percentách za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Výsledky škótskeho referenda budú známe až v piatok ráno

Čakanie na výsledky štvrtkového referenda o nezávislosti Škótska od Veľkej Británie sa zrejme predĺži do piatkových ranných hodín. Podľa britských médií by výsledok mohli zverejniť medzi 7.30 až 8.30 stredoeu­rópskeho času. Podľa BBC by však na základe čiastkových výsledkov mohlo byť o výsledku jasné aj skôr.

Čas zverejnenia bude záležať aj od účasti. K hlasovaniu sa totiž v päťmiliónovom Škótsku zaregistrovalo takmer 4,3 milióna voličov. A ak by bola účasť vysoká, ako sa aj predpokladá, sčítanie hlasov zaberie oveľa viac času.

Volebné miestnosti sa uzavrú vo štvrtok o 23.00 stredo­európskeho času, až potom môžu byť zverejnené prvé odhady výsledkov. S oficiálnym exit pol výskumom sa nepočíta, súkromné médiá si však môžu podobné prieskumy zadať. Žiadna organizácia však doteraz neoznámila, že by sa na podobný krok pripravovala.

Prieskumy naznačujú tesný výsledok

Posledné prieskumy verejnej mienky naznačovali veľmi tesný výsledok. Hneď, ako sa dokončí sčítanie hlasov, miestne úrady zverejnia výsledky hlasovania v jednotlivých oblastiach.

Ak sa obyvatelia Škótska rozhodnú pre nezávislosť, britskí vládni činitelia budú v nasledujúcich 24 hodinách čeliť hneď niekoľkým rizikám. Agentúra Bloomberg upozorňuje napríklad na hromadné vyberanie vkladov, krízu dôvery v britskú libru a na prípadné problémy s hotovosťou v bankách.

Čo upokojí finančné trhy?

Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney a minister financií George Osborne by v takom prípade museli rokovať v priebehu niekoľkých hodín, zhodujú sa ekonómovia, akademici i vládni predstavitelia. (Viac o ekonomických súvislostiach prípadného osamostatnenia Škótska čítajte v článku Bude zo Škótska nové Nórsko?)

Finančné trhy by mohla upokojiť nejaká zásadná kľúčová výzva. Carney priznal, že má „rezervný plán“. Jedným z krokov, ktorý by britská centrálna banka mohla v prvých hodinách podniknúť, je zopakovať, že zostáva veriteľom poslednej inštancie aj pre škótske banky, a to až do formálneho rozdelenia, myslí si ekonóm Allan Monks z finančnej spoločnosti JPMorgan Chase & Co.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nezávislosť #referendum #Škótsko