Rusko predá zbrane Egyptu za miliardy dolárov

Rusko a Egypt dosiahli predbežnú dohodu o predaji zbraní za 3,5 miliardy dolárov. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia šéfa štátnej agentúry vyvážajúcich zbrane Alexandra Fomina. Rusko je druhý najväčší vývozca zbraní na svete.

17.09.2014 15:59
debata (29)

Fomin, ktorý sa zúčastňuje na zbrojnom veľtrhu v Juhoafrickej republike, sa nezmienil o ďalších podrobnostiach kontraktu s Egyptom. Vlani o dodávkach ruských zbraní rokoval v Káhire šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. V ruských médiách sa objavili správy, že Egypt má vraj záujem o ruské protilietadlové zbrane, lietadlá, vrtuľníky a raketové člny.

Egyptu dodával zbrane vo veľkom množstve Sovietsky zväz a ďalšie štáty vtedajšieho východného bloku, vrátane niekdajšieho Československa. Neskôr ho však v úlohe hlavného dodávateľa výzbroje egyptskej armády vystriedali Spojené štáty.

Tie však vlani po armádnom puči, ktorý zvrhol demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, svoju vojenskú pomoc pozastavili. Na jar však Washington ohlásil jej obnovenie s tým, že prvou dodávkou bude desiatka bojových vrtuľníkov Apache.

Zastavenie pomoci vyvolalo nezvyčajné napätie medzi Egyptom a Spojenými štátmi, ktoré od podpísania mierovej dohody medzi Egyptom a Izraelom v roku 1979 posielali tejto najľudnatejšej arabskej krajine podporu vo výške okolo 1,3 miliardy dolárov ročne.

Iný predstaviteľ ruskej vývoznej agentúry Rosoboronexport, Alexander Michejev, v stredu v JAR vyhlásil, že Rusko sa „vážne a nadlho“ vracia na africký trh. „Hoci v našom celkovom vývoze zbraní pripadá na krajiny ležiace južne od Sahary len sedem percent, nezmenšuje to význam regiónu,“ povedal Michajev podľa agentúry RIA Novosti a dodal, že vojenská spolupráca má silný vplyv aj na ďalšie oblasti spolupráce.

Napríklad s Angolou začína projekt vzniku satelitného systému Angosat a existujú zaujímavé návrhy na spoločný vývoj a výrobu vojenskej techniky s Juhoafrickou republikou pre tretie krajiny.

Rosoboronexport, na ktorý pripadajú viac než štyri pätiny vývozu ruských zbraní, vlani vyviezol tovar za 13,2 miliardy dolárov. Agentúra má, vraj nehľadiac na západné sankcie, zákazky na ďalšie roky za bezmála 39 miliárd dolárov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #zbrane