Porošenko v Kongrese: Bojujeme s ruskou agresiou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok v americkom Kongrese žiadal o americkú vojenskú pomoc pre svoju krajinu, ktorá podľa hlavy štátu bráni slobodný svet pred ruskou agresiou.

18.09.2014 07:56 , aktualizované: 22:15
Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko počas prejavu v americkom Kongrese.
debata (101)

Biely dom už prisľúbil Kyjevu ďalšiu pomoc. Západné sankcie proti Rusku sú podľa ruského prezidenta Vladimira Putina v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Ruský minister energetiky ale zároveň vylúčil, že by Moskva mohla v zime obmedziť dodávky plynu do Európy.

„Vyzývam vás, nenechajte Ukrajinu osamotenú,“ apeloval Porošenko v emotívnom prejave pred americkými zákonodarcami, v ktorom žiadal o udelenie osobitného spojeneckého postavenia i o dodávky zbraní a ďalšieho vybavenia.

Deky a prístroje na nočné videnie, ktoré Západ zatiaľ ukrajinským vojakom poskytol, sú podľa Porošenka síce dôležité, ale samy o sebe vojnu nevyhrajú, ani neumožnia udržať mier. „Demokracia sa musí solidárne podporovať, inak budú zničené jedna po druhej,“ varoval Porošenko.

Spojené štáty podľa nemenovaného vysokého predstaviteľa vlády poskytnú Ukrajine v rámci novej pomoci 53 miliónov dolárov, 46 miliónov dolárov pôjde na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti a zvyšných sedem miliónov dolárov na humanitárne potreby.

Súčasťou pomoci sú podľa agentúry AP aj radary na detekciu mínometnej a delostreleckej paľby, vojenské vozidlá a hliadkové lode alebo ochranné prostriedky pre vojakov. Smrtiace zbrane sa ale zatiaľ Washington Ukrajine dodať zdráha.

Obama ocenil Porošenka za autonómiu pre východnú Ukrajinu

Spojené štáty budú naďalej v rámci medzinárodného spoločenstva naliehať na diplomatické riešenie ukrajinskej krízy. Na stretnutí s ukrajinskou hlavou štátu to v Bielom dome vyhlásil americký prezident Barack Obama, uviedla agentúra Reuters.

Obama Porošenka ocenil za to, že ukrajinský parlament schválil pre východ krajiny, ktorý ovládajú separatisti, širokú autonómiu. Tá okrem iného poskytuje Donbasu rozsiahlu samosprávu, povoľuje užívanie ruštiny a vytváranie milícií, takisto amnestuje rebelov, ak sa nedopustili ťažkých zločinov či teroristických či­nov.

Porošenko novinárom oznámil, že požiadal Obamu o zvýšenie americkej pomoci v oblasti bezpečnosti a obrany, čo mu vraj šéf Bieleho domu prisľúbil. Očakáva sa tiež, že Obama oficiálne ohlási novú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 53 miliónov dolárov. Pomoc má byť určená práve na zaistenie bezpečnosti štátu a na humanitárne potreby.

Porošenko si vyslúžil v Kanade ovácie

Porošenko ešte v stredu počas vystúpenia v kanadskom parlamente označil tohtotýždňovú ratifikáciu asociačnej dohody s Európskou úniou za „prekročenie rubikonu“ a „posledné zbohom Sovietskemu zväzu“. Ukrajinský prezident zároveň tamojšej vláde poďakoval za dodanie vojenského príslušenstva vrátane nepriestrelných viest a ochranných heliem.

„Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl, ako Ukrajinec a ako otec vojaka, ďakujem Kanade,“ vyhlásil. Kanada okrem toho Kyjevu prisľúbila päťročnú pôžičku na obnovu krajiny vo výške 200 miliónov kanadských dolárov (141 miliónov eur).

Porošenko, prozápadný oligarcha, sa po víťazstve v májových voľbách stal novým prezidentom Ukrajiny. Po ujatí sa najvyššej funkcie nariadil spustenie tvrdej operácie proti povstalcom na východe Ukrajiny, kde v apríli naplno vypuklo proruské povstanie. Momentálne je v platnosti prímerie.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Kanada #Ukrajina #Petro Porošenko