Škóti majú o referendum záujem, volebné miestnosti praskajú vo švíkoch

Od skorých ranných hodín sa v Škótsku tvorili rady pred mnohými volebnými miestnosťami, kde občania od 8:00 SELČ prichádzajú odovzdať svoj ​​hlas v prospech samostatnosti krajiny, či za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

18.09.2014 10:29 , aktualizované: 13:19
Škótsko, referendum Foto: ,
Predpoklady analytikov sa potvrdzujú, Škóti majú o referendum veľký záujem.
debata (27)

V referende, ktoré rozhoduje o možnom rozpade Británie, sa očakáva rekordná účasť, až okolo 80 percent. Únia Škótska a Anglicka stará viac ako 300 rokov čelí vážnej hrozbe zániku a následné komplikácie desia londýnsku vládu i trón. Obavy z vážnych problémov panujú aj v Bruseli. Výsledky sa čakajú v piatok.

„Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou?“ znie otázka referenda, na ktorú podľa prieskumov do poslednej chvíle nepoznalo odpoveď niekoľko sto tisíc ľudí. Práve váhaví Škóti môžu podľa médií o výsledku rozhodnúť, pretože prieskumy pred referendom boli veľmi tesné.

Predpoklady analytikov sa potvrdzujú, Škóti...
Analytici predpokladajú, že zaváži voľba...
+6Deň hlasovania o samostatnosti vstúpi do...

Stúpencom jednotnej Británie dávali krehkú prevahu 51 až 53 percent hlasov. Za rozhodujúce považujú experti hlasovania v Glasgowe, Edinburghu a Aberdeene, najväčších mestách, v ktorých žije štvrtina Škótov.

Medzi prvými voličmi v Glasgowe sa objavila škótska vicepremiérka Nicola Sturgeonová, ktorá už v minulosti označilo samostatnosť za veľkú príležitosť pre Škótsko. (Viac o škótskom referende nájdete v článku Áno či nie. Nastal veľký škótsky deň.)

Škótsky premiér Alex Salmond dopoludnia odovzdal svoj hlas v domovskej dedine Strichen. „Náš osud je v rukách škótskeho ľudu a ja musím povedať, že neexistuje bezpečnejšie miesto,“ odpovedal Salmond na otázku, či verí vo víťazstvo stúpencov nezávislosti.

Nezávislosť podporil aj tenista Andy Murray

Salmond tiež poukázal na výrok jedného z najznámejších škótskych rodákov, tenistu Andyho Murryho, ktorý vo štvrtok prekvapivo podporil škótsku nezávislosť. „Počul som, že Murray zaznamenal ďalší víťazný bod, to je skvelá správa. Referendum je príležitosť, ktorú má človek raz za život, a myslím si, že je to na počte voličov vidieť,“ povedal.

Dvadsaťsedemročný víťaz Wimbledonu Murray na Twitteri, kde má 2,7 milióna sledujúcich, ráno označil štvrtok za „veľký deň pre Škótsko“ a kritizoval „negatívnu kampaň odporcov nezávislosti“. Murray však hlasovať nemôže, pretože nežije trvalo v Škótsku, pripomenuli britské médiá.

Hlasovaniu predchádzala emotívna kampaň doma i prejavy obáv v zahraničí. Prezident USA Barack Obama v stredu len niekoľko hodín pred začiatkom hlasovania dal na Twitteri najavo svoje nádeje, že Británia ako veľký partner Ameriky zostane „silná, robustná a jednotná“.

Tlač: Štvrtok je dňom pravdy

Referendum bolo témou číslo jeden pre rannú britskú tlač, ktorá v úvodníkoch označila štvrtok za „deň pravdy“. Podľa denníka Times môže byť „rozklad Spojeného kráľovstva okamžitý“. Podľa denníka Guardian „4,285.323 škót­skych voličov má 15 hodín na to, aby rozhodli o osude svojej krajiny“.

Denník Daily Mirror vyzval Škótov, aby „nenechali slnko zapadnúť nad 307 rokmi spoločných dejín“. Voľte „nie“ a zachovajte Britániu skutočne veľkú, odkázal denník do Škótska.

Na štvrtkovom referende sa môžu zúčastniť registrovaní voliči starší ako 16 rokov a žijúci v Škótsku. Zaregistrovať sa prišlo neuveriteľných 97 percent oprávnených voličov. Otvorených je 2 600 hlasovacích miestností, urny z odľahlých škótskych ostrovov budú dopravovať vrtuľníky.

Hlasovanie sa skončí o 23:00 SELČ a sčítanie hlasov sa vraj začne okamžite. Celkové výsledky by mali vyhlásiť v piatok okolo 8:00 SELČ.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie #referendum #Škótsko #samostatnosť