Socialista Macron nemá nižšiu triedu v láske. Robotníčky nazval analfabetkami

Nový francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron pobúril verejnosť, keď zamestnankyne jedného podniku v Bretónsku, ktorý je v likvidácii, nazval analfabetkami. Takto nešťastne dopadlo pritom jeho prvé vystúpenie v médiách.

18.09.2014 12:10
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron si sympatie odborárov už určite nezíska. Je považovaný za najväčšieho liberála v socialistickej vláde.
debata (7)

Ministrove ostré slová zazneli na vlnách rozhlasovej stanice Europe 1. Minister Macron si totiž myslí, že mnohé ženy z krachujúceho podniku si budú len ťažko zháňať novú prácu, keďže nemajú vodičský preukaz a nemôžu tak dochádzať do vzdialenejších mi­est.

Ostrú kritiku za svoje slová vyvolal Macron najskôr u odborárov v Bretónsku, ktorí označili jeho výroky za prejav neprijateľného opovrhnutia voči pracujúcim robotníčkam. Macron sa vzápätí musel ospravedlniť na pôde parlamentu.

Ľavica mu neverí, lebo je bohatý

Podľa politológa Jérôma Fourqueta z Ústavu pre výskum verejnej mienky IFOP bol Macronov výrok „veľmi neohrabaný“ a môže skomplikovať vzťah novej socialistickej vlády k nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva, ktoré sa na doterajšiu reformnú politiku pozerajú s veľkou nedôverou. Macron je v očiach ľavice podozrivý už aj pre to, že pochádza z bohatých finančných kruhov a označujú ho za najväčšieho liberála vládneho kabinetu.

Minister má problémy so zástupcami odborov už od augusta, keď sa dostal do funkcie. Okamžite vyvolal záporné reakcie, keď naznačil, že firmám vo Francúzsku by mohli umožniť výnimku z 35-hodinového pracovného týždňa. Ten v roku 2000 zaviedla vtedajšia socialistami vedená vláda, aby podporila tvorbu pracovných miest.

Francúzske hospodárstvo stagnuje

Francúzska ľavica si skrátenie pracovného týždňa silou mocou bráni. Mnoho Francúzov pritom v skutočnosti trávi v práci podstatne viac hodín.

Francúzsko má po Nemecku druhú najväčšiu ekonomiku v eurozóne. Jej hospodárstvo však stagnuje a prezidentovi Francoisovi Hollandeovi sa nedarí zastaviť pokles nezamestnanosti. Hollande dúfa, že tvorbu pracovných miest i celú ekonomiku podporí plánované zníženie daní podnikom v objeme 40 miliárd eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #odborári #Emmanuel Macron