Pri Donecku sa strieľalo, OBSE posilní pozorovateľskú misiu

Napriek prímeriu medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami obe strany z východnej Ukrajiny ďalej hlásia lokálne incidenty. Podľa Kyjeva za uplynulých 24 hodín na vládnej strane zahynul najmenej jeden záchranár.

18.09.2014 14:22
Ukrajina, Doneck, vojak, Foto: ,
Príslušník ukrajinských síl pri kontrolnom stanovišti neďaleko Donecka.
debata

Pod paľbou sa vraj znovu ocitli vládne oddiely na doneckom letisku a na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo, sa údajne koncentrujú ruské jednotky. Povstalci naopak tvrdia, že ukrajinská armáda v priebehu noci zabila troch civilistov.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) oznámila zámer počet svojich pozorovateľov na Ukrajine do konca novembra zdvojnásobiť. Dostal by sa tak na 500.

„Teroristi a ruskí vojaci pokračujú v ostreľovaní letiska v Donecku, v ktorého okolí už bolo zničených mnoho budov. Za uplynulých 24 hodín naše jednotky odrazili jeden útok a zaznamenali štyri ostreľovania,“ povedal dnes novinárom hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko.

Za teroristov Kyjev označuje povstalcov z východu Ukrajiny. Podľa novín Ukrajinská pravda Lysenko dodal, že zahynul jeden príslušník záchranného zboru a zranenie utrpeli traja vojaci.

S odvolaním na údaje rozviedky Lysenko taktiež upozornil na sústreďovanie približne 4 000 ruských vojakov z jednotiek dislokovaných na severe anektovaného Krymu, a to so všetkou vojenskou technikou a muníciou. Ukrajinskí pohraničníci podľa hovorcu zaznamenali najmenej tri prípady, kedy sa Rusi pokúšali o prieskum za pomoci bezpilotných lietadiel: pri Mariupole a pri Kryme.

Povstalci naopak podľa agentúry Novorosinform tvrdia, že sa v priebehu uplynulej noci pokoj zbraní vcelku dodržiaval, odhliadnuc od ojedinelých incidentov, pri ktorých paľba vládnych jednotiek údajne zranila štyroch povstalcov, zabila dvoch civilistov a ďalších štyroch zranila.

Ďalšia civilistka vraj zahynula pri nehode ukrajinského tanku. „Vojská junty“ podľa povstaleckej rozviedky posilnila i jednotka viac než 30 odstreľovačiek, údajne z Pobaltia, ktorá je vraj v súčasnosti dislokovaná v obci Novoajdar v Luhanskej oblasti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti