Za dva dni môžeme byť v Kyjeve, Pobaltí i Varšave, vyhrážal sa vraj Putin

Ruský prezident Vladimir Putin sa údajne vyhrážal, že keby chcel, ruskí vojaci by mohli byť počas dvoch dní nielen v Kyjeve, ale aj v Rige, Vilniuse, Talline, Varšave a Bukurešti. Uviedol to nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

18.09.2014 16:02
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (460)

„Ak sú tieto správy pravdivé, bol by to prvý prípad, keď sa vládca Kremľa vyhrážal priamo členom Európskej únie a NATO,“ upozornila poľská televízia TVN 24.

Putinove vyhrážky údajne padli v rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ktorý o nich minulý piatok informoval predsedu Európskej komisie Josého Barrosa. Aspoň podľa záznamu, ktorý z rokovania Porošenka a Barrosa získala európska diplomatická služba a ktorý videli nemeckí novinári.

Putin údajne Porošenka tiež varoval, aby nevkladal prílišné nádeje do Európskej únie. Vraj keby chcel, tak by mohol v rámci Európskej únie za pomoci niekoľkých členských štátov vytvoriť „blokujúcu menšinu“, ktorá by ochromila akékoľvek rozhodovanie únie o krokoch nepriaznivých voči Rusku.

Sám Barroso koncom augusta podľa talianskeho denníka La Repubblica povedal, že sa mu Putin počas jedného telefonátu vyhrážal, že ak bude chcieť, zaberie Kyjev za dva týždne, a tak ho EÚ nemá provokovať ďalšími sankciami. Moskva následne vyjadrila pobúrenie nad tým, že predseda Európskej komisie prezradil podrobnosti z dôverných rozhovorov.

Barroso referoval o Putinových výrokoch počas mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, kde si Slovensko, Česko i Maďarsko vyhradili právo nesúhlasiť s časťou návrhu únie na sprísnenie sankcií proti Rusku. Naopak Pobaltie, Poľsko či Rumunsko patria k najhlasnejším kritikom ruskej politiky na Ukrajine.

Moskva oficiálne popiera, že by sa akokoľvek angažovala v konflikte na východe Ukrajiny, kde počas piatich mesiacov bojov medzi proruskými povstalcami a vládnymi jednotkami zabili viac ako 3 000 ľudí. Podľa Kyjeva a Západu ale práve Moskva zohráva v konflikte kľúčovú rolu a snaží sa sankciami prinútiť Putina, aby prestal rebelovi zásobovať zbraňami a vojakmi.

Porošenko niekoľkokrát rokoval s Putinom počas dohody prímeria, ktoré na východe Ukrajiny platí necelé dva týždne.

Putin občas siaha po drsnejších výrazoch. Kedysi sľuboval čečenským teroristom, že ich nechá „odkrágľovať aj na hajzlíkoch“, taktiež sa vyhrážal „zavesiť za gule“ Michaila Saakašviliho, predchádzajúceho gruzínskeho prezidenta a nepriateľa Kremľa vo vojne o separatistické provincie Abcházsko a Južné Osetsko.

460 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko