Islamisti zverejnili video s ďalším britským novinárom

Islamisti z hnutia Islamský štát zverejnili nový videozáznam, na ktorom hovorí muž identifikovaný ako britský fotoreportér John Cantlie.

18.09.2014 21:30
debata (2)

Oznamuje v ňom, že ho ozbrojenci zadržiavajú ako rukojemníka. Islamskí radikáli, ktorí obsadili časť Sýrie a Iraku, už zavraždili troch zadržaných: britského humanitárneho pracovníka a dvoch amerických novinárov. Naposledy sa vyhrážali, že ďalším na rade má byť humanitárny pracovník Alan Henning, uviedla BBC.

John Cantlie, ktorý spolupracoval s denníkmi Sunday Times, Sun a agentúrou AFP, má na približne trojminútovom videu adresovanom západnej verejnosti na sebe oranžové oblečenie podobne ako iní rukojemníci islamistov. Sedí pri stole v tmavej miestnosti a priamo do kamery sľubuje, že odhalí „pravdu“ o radikálnej skupine, ktorá na obsadených územiach vyhlasuje kalifát.

„Teraz viem, čo si myslíte. Myslíte si: Robí to len preto, že je väzňom. Má pištoľ pri hlave a bol k tomu donútený, čo?“ hovorí Cantlie na zázname. „Áno, je to pravda, som väzňom. To nemôžem poprieť. Ale keď vidím, ako na mňa moja vláda zabudla a to, že môj osud leží v rukách Islamského štátu, nemám čo stratiť,“ dodáva.

Ako Cantlie vysvetľuje, európske vlády vraj rokujú o prepustení svojich rukojemníkov, ale USA a Británia sa správajú inak. Pýta sa tiež, prečo sa obe krajiny chcú hnať do ďalšej vojny. Videozáznam je podľa neho prvým v rade ďalších, v ktorých bude vysvetľovať filozofiu Islamského štátu.

Cantlie bol údajne už v júli 2012 zadržaný britskými islamistami operujúcimi v Sýrii. Potom sa objavili informácie, že ho postrelili, keď sa so svojim únoscom snažil utiecť. Následne ho vraj mali zachrániť bojovníci z opozičnej Slobodnej sýrskej armády (FSA).

Avšak v posledných rokoch sa o ňom nedostali na verejnosť žiadne informácie. Na terajšom videozázname Cantlie hovorí, že bol zadržaný ozbrojencami z Islamského štátu, keď sa do Sýrie vrátil v novembri 2012.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #John Cantlie