Záplavy ochromili metropolu Filipín, evakuovali tisíce ľudí

Filipínsku metropolu Manila a okolité provincie zasiahli povodne spôsobené sezónnymi monzúnovými dažďami a tropickou búrkou. Záchranári evakuovali tisíce ľudí, kvôli záplavám sú zatvorené školy i vládne úrady, informovala agentúra AP.

19.09.2014 12:01
Filipíny, povodne, záchranné práce Foto: ,
Obyvatelia manilskej štvrte Marikina sa za pomoci lana brodia zo zaplavených oblastí do bezpečia.
debata

Starosta Manily Joseph Estrada uviedol, že niektoré časti metropoly boli zaplavené cez noc a množstvo obyvateľov museli evakuovať. Záchranári dostali do bezpečia viac než 27 000 ľudí, väčšina z evakuovaných žila v okolí rozvodnenej rieky Marikina, oznámila zástupkyňa úradu rovnomennej štvrte Manily.

Kvôli silným dažďom a problémom s radarom meškalo alebo bolo celkom zrušených najmenej 28 vnútroštátnych letov mieriacich do destinácii na severných a centrálnych Filipínách, ktoré zasiahla tropická búrka Fung-Wong. Tri medzinárodné lety do hlavného mesta boli odklonené na iné letisko.

Zaplavené cesty spôsobili v dvanásťmiliónovej filipínskej metropole dopravný kolaps. Šoféri sa do hlavného mesta vydali zrejme i preto, že ich úrady neinformovali o rozsahu povodne. Napríklad filipínska burza prerušila obchodovanie a niektoré banky poslali zamestnancov domov ešte pred poludním.

Obyvatelia manilskej štvrte Marikina sa za...
Kvôli záplavám zatvorili školy i vládne úrady.
+9Obyvateľ manilskej štvrte San Mateo odnáša...

Tropická búrka Fung-Wong zrejme do nedele opustí územie Filipín. Očakáva sa, že urobí ostrý obrat na sever, kde môže zasiahnuť Tchaj-wan a juh Japonska.

Filipíny každý rok čelia asi dvom desiatkam silných búrok, ktoré si často vyžiadajú obete na životoch. Pred niekoľkými dňami Filipíny zasiahol tajfún Kalmaegi, jeho vyčíňanie neprežilo osem ľudí. Vlani v novembri zasiahol ostrovný štát tajfún Haiyan, ktorý si vyžiadal 7 300 mŕtvych alebo nezvestných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #Filipíny #záplavy #monzún